02 Julai 2011

PEMAKANAN KINI

     Alhamdulillah hari ni kita masih boleh bernafas, berjalan, tidur, dan yg paling penting solat lima waktu. Sepagi kat kuching ni aku rasa macam best sangat sebab sejuk. Maybe sbb cuaca kat sini memang lebih sejuk berbanding semenanjung. Gatal la pulak hidung aku dek kerana ekon kapal yang sejuk macam freezer daging tu.  

     Rasanya takde ape yang aku nak kongsikan sangat malam ni cume aku nak berkongsikan satu benda yang selalu bermain-main kat kepala hotak aku ni. Kenapa banyak benda yang sekarang ni terlalu segera, contohnya perasa makanan, pewarna, makanan segera dan mcm2 lagi yg sangat instant. Pantas punya kiosk market. Ada aku baca satu artikel tu, penyakit masa kini banyak berpunca dari gaya pemakanan moden masakini. Tengok jer kalau kita makan kat kedai makan, sebuk perasa tu diorang main bubuh jer janji sedap. Makan memang sedap tapi kesan2nya kita tak tau. Aku lebih suka makan kat rumah, masak sendiri puas hati. Itu pun tak lari dari benda yg 'instant' tu. Sayur contohnya rata-rata disembur dgn racun serangga perosak, tu pasal kita tgk segar je sayur tu takde cacat cela tang daunnya. Kalau basuh cincai2 dah tentu la racun tu tak hilang sepenuhnya. Minuman pulak sebenarnya mungkin ramai tak sedar, gula yg kita makan setiap hari tu adalah gula sintetik. Memang gula dari tebu tapi pemprosesan tu dah advance. Aku nk cakap tepat2 tak pandai tapi memang ada satu prof tu dedahkan tentang gula sekarang. Cuba tgk gula yg kita beli tu warna putih jer. yela nmpak sedap, bersih kan. Tapi asalnya dari ape? tebu kan? Tengok air tebu jap, warna dia kehijauan. tapi nape gula tu putih ha? pikir la sendir, takkan tapis kot, hilang la manis tu. Satu lagi aku nak cakap pasal kopi. Ramai cakap kopi tak elok diminum, sakit kepala hotak la  migrain la kafein la. Ye betol mmg ada kafein kot tapi nak dibandingkan dengan nescafe? Ramai lagi setuju minum nescafe dari kopi. Walhal kopi tu la sunat kita minum kalau ikutkan landasan islam. Banyak fakta sains kita sekarang dah diubahsuai. Yahudi punya angkara. Aku dah test minum kopi 2 bulan tak penah sakit kepala tapi badan makin cergas ada la. Terpulang nak caya atau tak lantak la kau org aku bagitau jer. Korang tau tak yahudi suka minum ape? salah satu menu diorang ialah kopi la. Bukan nak suruh ikut diorang tapi diorang sendiri ikut cara kita iaitu islam. Lagi satu menu kira wajib gak la bagi yahudi ni susu plus kurma makan serentak. Ini petua dari moyang apak diorang. Mungki sebab tu bijak2 buat cerita tranformes avatar segala. Ada lagi, daging lembu elok dimakan daging kambing tak bagus, sakit kepala banyak kolestrol. Dulu nabi kita bela ape ha? lembu ek? Terang-terangan sunat kita makan daging kambing. jabatan pertanian sendiri dah terangkan pasal daging kambing sangat elok. Aku tengok sendiri rancangan tu. Punca sakit kepala tu diorang set kat kepala hotak diorang macam tu, sebab tu sakit kepala. Macam kita makan durian la, sedap kan tapi mat salleh cakap busuk, jijik apa bala semua tu. Sama jer yang penting setting mentaliti tu la. Banyak giler klu nk story semua bab makanan ni. Tapi yang aku tau yahudi punya plan memang menjadi, pesongkan akidah kita dan kebenaran. Wallahualam. 

     Dah la kot, bebel je pon tak gune. Adios amigos...

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)