13 September 2011

Kes gaduh masa kat sekolah (mei 2000)

       Ada satu hari tu aku ingat lagi, masa aku kat tingkatan 4 kat SMKBG tahun 2000. Waktu tu masa subjek agama islam baru je habis. Sambil menunggu kedatangan cikgu utk mengajar subjek lain kitorang borak2. Tiba-tiba aku terdengar kerusi aku jatuh, dan kerusi yang jatuh itu adalah kerusi aku. Terkeluar kitab Al-quran serta terjemahan issue dari bantuan buku teks. Dengan tak sengaja aku pun naik panas, budak sepet yang melanggar kerusi aku dengan selamber bermain-main dgn kawan2nya yang sama sengal. Bengang sebab kitab suci kita jatuh dan org yang menjatuhkan tu buat tak tau jer macam aku ni tunggul. Tanpa segan silu aku jerka si mata sepet tu suruh dia naikkan balik kerusi aku tapi dia dengan kerasnya tak nak sambil mendada berlagak rapat ke aku. Mula la makin panas, pantang banyak aku kalau kaum sepet ni buat hal. Aku paksa dia bangunkan kerusi aku lagi, dia tetap tak nak seakan-akan nak tolak dada aku. Ewahhh bagos sangat kau, baru dia nak tolak dada aku terus aku tolak dia jatuh sambil terkena meja-meja dan kerusi kat dalam kelas aku. Apa lagi terus bertumbuk sampai aku tak ingat ape aku buat kat dia. Yang aku perasan aku dengar suara perempuan menjerit-jerit apehal ntah. Sepet yg dah kalah tu terus lari keluar kelas, nafas aku belum stabil lagi. Otot2 badan aku masih kental tak puas nak belasah budak tu. Dalam 15min lepas tu dia bawak kawan sepet dia 4 orang. Aku, anak pengetua dan seorang lagi membe kamcing aku dah ready masa tu. Berdentum lagi la jawabnya kat depan kelas, koyak baju aku tapi puas hati sebab dapat pelepuk kat mata dia sedas. Sebenarnya berdas-das tapi tak ingat lak aku. Membe-membe aku yang tau pasal hal ni semua dah bertanya dan sebok nak tolong. Masa balik sekolah abang-abang kaum si mata sepet tu dah tunggu kt Tmn Sri Jaya, laluan aku nak balik kerumah dari sekolah. Semuanya naik motor sambil buat muka gengster dan kuat sangat tahap bruce lee. Belom sempat ape-ape bapak kepada kawan kembar aku lau sambil pimpin basikal kat situ. Kalau nak tau kat pinggang dia ada parang, kat bakul basikal dia ada parang lagi panjang. Bapak membe aku memang kering punya orang, maybe sebab dia bugis. Cabut lari semua sepet-sepet dengan motor suzuki RG yg masa tu top sangatlah katanya. Dedor jugak masa nak balik sekolah, tapi buat kering jer backup ramai. Terus aku balik umah bedal nasik.

       Esoknya tu seawal pagi aku dah pegi sekolah, masa perhimpunan pagi tiba-tiba aku kena baling batu yg ntah mana datang. Kira ambush la kononnyer. Serata tempat jugak batu tu datang. Hati aku terbakor jer kat dalam. Pantang kalau ada orang jatuhkan maruah aku. Takpe-takpe harinya akan tiba. Lepas perhimpunan tu terus aku story kat brader2 budak Form 5 yang sememangnya dah tau akan hal ni. Ape-ape waktu rehat okeh. Tu yang otai cakap kat aku. Kebetulan hari tu adalah hari guru so tiada kelas pada hari itu. Sesampai waktu rehat, segerombolan bebudak melayu ni berkumpul terdiri dari budak form 4 dan 5. Aku yg selaku mantan operasi waktu tu discuss dengan budak-budak yag bole diharap. Tanpa berlengah kami semua cari budak yg buat hal tu. Last-last jumpe kat padang badminton sekolah. Diorang kena kepung bulatan. Memula diorang buat tak tau jer walau tengok peluh mereka tiba-tiba lebat. Ramai gila bebudak melayu masa tu semua tunggu masa jer. Diorang mintak keputusan, aku cakap tak bole serang lagi sebab budak yg buat punca gaduh tu takde. Zassss tiba-tiba aku tengok tombol pintu terbang kena kepala salah seorang budak sepet skema yg tengah main badminton. Nangis beb pastu bebudak ni gelak ramai2. Adeh pada aku lom lagi dan bukan budak tu. Habis waktu rehat kami bersurai, kayu-kayu beruti dicampak merata kt tepi pagar. Misi hari kedua gagal. Dengar cerita lepas dari tu sepet2 bongok ni report kat cikgu.

       Hari ketiga iaitu hari yang sama mesyuarat pengetua-pengetua daerah Muar kat sekolah aku. Hari ini jugak budak Form 5 ada ujian peperiksaan. Asal jumpe cikgu mane-mane jer semua tanya aku dan tengok aku semacam. Satu sekolah tau pasal aku, ada jugak ada sorang cikgu tu cakap aku budak jahat. Lantak la ko cikgu, ko bukan tau ape2 pon. Semasa waktu belajar, kehulu kehilir sepet2 yg lain lalu kelas aku sambil perhati aku. Ramai jugak la maybe diorang kawad cam kot nak tau sape punya angkara membe dia bengkak hijau kt mata hahaha. Gelisah tu mau ada beb sebab diorang memang tunggu aku keluar kelas jer. Kira kelas dah kena kepong. Kanan kiri aku semua tegar-tegar tu yg buat aku makin konfiden. Arghhh lantak la nk jadik ape pon jadik la. Aku genggam tangan aku sekuat-kuat dua tiga kali. Tak sabar rasanya. Bila subjek habis jer  aku buat-buat gi toilet. Diorang follow jer. Padahal budak-budak form 5 dah tau plan aku. Then aku panjat tingkat 4. Nah kauuu..budak-budak form 5 yg kepala hangen semua dah tunggu. Kebetulan jugak diorang baru jer habis test. Tanpa membuang masa lagi berdentam dentumlah seramai-ramai form 4 dgn 5 wak tu tu. Sampai aku tak ingat nak taip kat sini camne punya haru biru masa tu. Ada meja terbang dari tingkat 4, tong sampah melambung-lambung lah, water color merah terkena baju la. Meriah giler masa tu, masing-masing geram sgt dah. Yang tak tahan membe gemok sebelah kampung aku lompat-lompat atas perut sorang budak sepet ni. Ada aku tengok kat baju diaorang merah-merah, aku ingatkan darah rupenyer water color ciss.Cikgu datang tapi last-last cikgu tu jugak join gaduh hahaha. Habis patah-patah meja kerusi kayu yg masa tu memang tak pakai barang plastik lagi. Ada yg tewas tapi yg pastinya budak-budak kita paling ramai kat sekolah tu kan dah tentu kalah teruk sepet-sepet tu semua. Ambek ko ubat, nak sangat kan. Tak lama lepas tu lerai pergaduhan tu sebab ramai cikgu lelaki yg datang nak leraikan. Ramai jugak yang dihantar ke klinik sebab luka-luka. Jeep polis pun datang ke sekolah. Masa polis datang tu aku dah cabut lepak dalam stor diam-diam dengan beberapa orang membe aku. Pukul 2.30 ptg baru aku balik sekolah.

     Keesokan harinya iaitu hari ke empat gaduh tu aku still pergi sekolah macam biase, tapi kali ni aku kena panggil mengadap guru disiplin,HEM, dan pengetua sekali. Kena basuh kaw-kaw punya kat dalam tu sorang-sorang bergilir dengan membe ngan budak sepet tu. Hampir aku nak kena buang sekolah masa tu, tapi guru disiplin bagi peluang kat aku. Syarat dia kena datang sekolah sebulan tanpa cuti atau ponteng. Lepas tu kena datang sekolah seawal pagi, tandatangan kedatangan waktu masuk dan waktu balik kat dalam bilik dia tiap-tiap hari.  Dan hari esoknya pula bapak aku kena panggil oleh pengetua ke sekolah untuk settle hal ni. Oh ye bukan bapak aku jer tapi bapak sepet tu dan beberapa orang lagi. Yang lucunya bapak aku kenal semua bapak-bapak sepet tu. Dia cakap kecik punya hal. Sepet-sepet tu kena gantung sekolah dua hari tapi bapak aku cakap aku tak kena. Tapi dia suruh aku ponteng sekolah dua hari tanda adil. Naseb baik bapak aku pon sama sporting. lega aku. Lepas dari perkara tu aku wanted kat sekolah. mana-mana cikgu yang tak pernah ajar aku semua tegur dan bertanya. Sepet-sepet sekalian pun tak berani nak buat hal lagi kalau selisih pun dia paling muka jer. Ok la tu..Ini tanah gua yang punya!! 




Ops lupa pulak nak cakap....pengetua tu bapak kepada kawan sepergaduhan aku hahaha, kabel besor...selamattt.... =p

2 ulasan:

yan berkata...

=) kenangan yg manis ke ni? pape pon, jgn bawak sampai tua.. =) nanti takot anak2 pon ikot

ViBrato D major berkata...

tak lah, ni soal maruah ler =)

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)