26 Ogos 2011

Ramadhan on training

       Dah hujung-hujung pose ni tingat plak aku time pose masa training dulu tahun 2002. Maser tu baru je register utk training kat ipoh sebulan then pose. Aku ingatkan masuk je 1st ramadan rilek giler tak macam hari sebelum tu yela sebulan sebelum tu kena lanyak pagi petang siang malam so dgn harapan yg tinggi boleh la aku membute petang-petang kat bilik. Tapi rupe2nyer masuk je 1st ramadan kena phy. training setiap petang bermula pukul 3 ptg sampai la lepas asar. Apa lagi dah tentu ramai yg tak pose, pagi sebelum tu kena lanyak kawad pulak tgh2 panas terik. Tu yg air paip sold out. Tak masal jer time polling malam2 batuk sana sini. Cuaca panas, dah tentu malamye tak puas minum air lagi. Ade jugak yg curi2 minum air kolah sebelum larian petang. Janji sempat jer budak2 ni. Paling aku tak bole lupa masa ada budak kantoi curi roti masa sahur. Dah la waktu tu time weekend, tak masal2 yg lain kena tengok mulut diorang kena sumbat dgn roti bun sebesor2 roti awal pagi. Seposen je aku nengok muka budak dua ekor yang kantoi tu terbahak2 gelak adoiyai. Waktu malam kami takde yang sia-sia, yelah kena detail pegi terawih setiap malam tanpa paksaan tapi wajib. Hah camne nk jawab tu? Masa terawih ada jugak benda lucu yang terngiang2 kat kepala hotak aku ni. Kat surau dlm kem tu buat 20 rakaat terawih, kalau dah siang tu maksimum aktiviti fizikal pose2 ni dah tentu la malam letih. Tak masal2 jugak ada yang tertewas masa nk tunaikan terawih tu, tertonggeng tido masa sujud, bukan sorang tp ber-orang2 hahaha. Tapi aku sendiri tak nafikan, mmg berat giler kepala masa masuk 10 rakaat, letih sangat kot masa tu. Bahang kat badan tak penah lekang, klu masa tu tido atas tar sampai pagi pun takkan sejuk badan ni. Masa imam tgh bawak terawih ada jugak yg amek kesempatan, pegi isap rokok kat belakang surau. Tapi mereka2 ini pon kurang jugak bijaknye, tiba2 pulak assistang imam serbu port isap rokok. Diorang lagi terer rupenyer adesss. Esoknya mereka2 yg kantoi ni terpaksa tido beralaskan tarmac kat tengah2 padang kawad tgahari bute yg panasnye dh macam padang masyar tuh siap berselimutkan blanket tebal. Sauna free la gamaknyer.. kadang2 diorang bagi kayu balak pikul sana sini dpn pelatih2 lain, bajet macho la kunun ceh. Kayu log tu besor la pulak aku tgk, klu prebet badul punya tu kira kena kali dua la dgn kami punye. Time tgahari  ada jgk yg curi2 masak megi, sempat ajer nk cilok masa ikut mana pun. Well, kesimpulannya ikut mana pun nk hidup kena bijak, hukuman2 tadi tu mengajar kami supaya lebih terer mencilok, yela kot2 satu hari nanti perang ke atau kena tawan musuh ke dah tau nk cilok macam mana. Tak kantoi tak salah, ini moto kami. Thanks juruletih, ure the best teacher on how to infiltrate, hijacking, recon, attack, defence, tactic, skill and do respect with others. This how we live, learnt with shadow and shining brilliant skills. Glow on the dark...blahh.. 

2 ulasan:

yan berkata...

kelakar la =)

-atiQah- berkata...

curi msk megi tak menahan tuh. haha!

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)