18 Februari 2010

EDISI: Aku mem'blues' kan diri aku (edisi blues la pulak!! heheheh)


Assalamualaikum....

Perghh....baru 6 bulan ni tak balik aku dah rindu giler2 kat kg halaman aku, takde la lama sangat tapi rindu kat anak buah aku yg 2 orang tu yg cumey2. Maser aku blk hr tu dorang baru lahir kat planet bumi nih...

Tah camne blk keje semalam tingin lak aku nk lepak tepi airport a.k.a tepi blok aku, so aku start workhorse aku (moto jerr) lepak tgk kapal terbang turun naek....rasa nak balikk je...yela mase aku blk pon masa tu emergency mak aku sakit dokter suh die lepak kat spital. 2 minggu gak mak aku kat spital. Seb baik nurse2 ngan dokter2 kat sana tu bagus2 sumer, aku respek dorang buat keje...kat Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar.Aku sempat kat kg seminggu je tapi Alhamdulillah setakat ni sehat la jugak walau sakit2 biase die kerap datang..maklum la dah tua mcm2 penyakit datang...kire mak aku ni complete set la dari kencing manis sampai la buah pinggang...kesian aku tengok...kalau tak kerana keje aku ni dah lama aku benti keje duk kat kg je...

Tugas oh tugas kadang2 pening aku dibuatnyer, kat Kuching ni ape la sangat, kalau kaki enjoy tu mmg sini la tmpatnyer...seb baik aku tak kaki...tapi aku kaki jelajah hehhehe...melihat keagungan ciptaan tuhan semestinya pujaan hatiku kah3...tu jela bole buat hati aku lupa sket kat kg..mane2 tempat aku belasah je janji dpt tgk alam semulajadi yg sempoii...Sarawak ni banyak tmpt yg bagi aku unik la walau tak la besh mcm KL atau JB..ape-ape pon hemtam lah labuu...cari makan dah adat merantau sana sini....

 

Ni lah moto aku yg turut sama dalam semua edisi perantauan dari semenanjung sampai la Sarawak..hehe aku bawak je die kemana aku pegi....rekod moto ni bagi aku tahap moto kesatria baja hitam gak beb....ni antara rekod2 moto aku yg dah aku tempuh ngan die...walau standard tapi power...sbb tu aku biarkan standard sbb nk buat jalan jauh selalu...

KUANTAN-MUAR lebih kurang 36x ulang alik(semua solo ride)
ALOR SETAR-J.BAHRU 01x je ulang alik
ALOR SETAR-MUAR 04x ulang alik/1x solo ride
KUCHING-SERIAN 02x ulang alik
KUCHING-LUNDU 03x ulang alik
KUCHING-SEMANTAN,BAU 02x ulang alik

Yang lain2 aku dah tak ingat sbb tu moto aku ni dh banyak jasanya pada aku, kenangan pon dah berlambak2 sampai tak ingat..tapi mmg tak penah buat hal beb walau aku lenjan full throttle dari A.star ke Muar banyak kali. Cuma arwah Ex5 aku je tak dapat diselamatkan sbb gearbox pecah kat tgh jalan  antara Muadzam-Segamat.


Heheheh apa daaaa...camne leh citer bab moto buruk aku lak tu adoiiyaii..
hehehe jauh aku mengelamun nih...kla kengkawan bila2 free nnti aku sambung balik ok...
kalau anda org yang merantau ingat2lah selalu pesan org tua sementara mereka masih ada...sayangilah mereka seperti mana mereka curahkan pada kita semasa kita kecil sehinggalah dewasa...Aminnn...hehehe...k chow...

**Assalamualaikum**



14 ulasan:

aaapit berkata...

Ada kelapangan balik laa bro..nnti morale down pulak nak mencarik rezeki..cmtulah hidup berdagang..aku org muo jgk..kg parit buaya..

Al-Faizal berkata...

insyAllah nk blk cuti tapi tak lps2 lg....rindu giler kt...sy bkt gambir..

Mohd Razzid berkata...

Nak pinjam motor boleh hehehehe...

Afzainizam berkata...

Salam Dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu….

Walau kau di barat, aku di selatan jua,
Walau dimana jua berada,
Setiap pagi, bila kita bagun dari lena,
Tapi kita lihat langit yang sama,
Salam dari ku untuk kamu semua

Sorry pada kamu kerana baru kali ini kunjungan ziarah ku selepas naik cuti tahun baru…. Aku Kembali semula….

Boleh tahan gak ko banyak kali ko bawak motor sengsorang ye solo aje... kalau konvoi syok beb... aku respect kat ko tabik pasal aku tak pernah raider solo dari Johor ke utara... sengsorang... Tabah betul beb ko ni.... mau aku berhenti kat plus rehat 10000X

orang muo berkata...

jauh perjalanan luas pengalaman & banyak pengetahuan....
susah mengajar kita erti kehidupan, membina kesabaran dan ketabahan, jiwa menjadi kuat ...satu hari nanti anda akan berjaya membina kehidupan sebenar

Al-Faizal berkata...

InsyAllah, jikalau Allah makbulkan doa saya nnt...terima ksh sbb sdi komen..

afzainizam berkata...

Salam kunjungan dari blog kami http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
Salam ziarah dari kami.....Kami sedang baca older entry anda...
Salam Perkenalan dari kami.... Semoga persahabatan ini mendapat manfaat bersama...

Kawan,
seseorang yang sentiasa membantu kita,
sahaya aku terkaksima dengan dunia ini,
engkaulah jua aku mencari,
engkau membantu aku,
aku suka,
walaupun sebesar beras bantuanmu,
tetap akan aku ingati,
kerana budimu aku sangat hargainya,
suatu hari nanti,
tidak akan aku lupa,
membalas semua jasamu .
Kawan,
seseorang yang boleh kita percayai,
engkau tahu aku mempercayaimu,
segala kepercayaan aku letak pada engkau kawan,
aku harap engkau tidak mensia-siakanya,
engakulah tempat aku bersimpan rahsia,
mengharap orang lain,
aku kurang mempercayainya,
hannya engkau aku percaya sebagai kawan aku,
jadikanlah kepercayaan ini suatu kebaikan untuk engkau kawan.
Kawan,
seseorang yang boleh menasihati kita,
andai kesalahan melitupi aku,
engkau akan nasihati aku,
aku menghargainya dan aku mengingatinya,
aku berubah dengan nasihat engkau itu,
aku mahu,
engkau sentiasa menasihati aku,
nasihat engkau, pedoman untuk aku,
aku berharap kita sentiasa,
menasihati sesama yang lain,
sama-sama kita berjaya,
dimana jua kita berada.
Kawan,
seseorang yang mungkin kita akan kehilangannya suatu hari nanti,
aku harap,
ini tidak akan terjadi pada engkau kawan,
engkau itu kawan,
kawan itu engkau,
aku kawan engkau,
engkau kawan aku,
kenyataan ini engkau ungkailah dengan fikiran engkau itu,
andai engkau pergi dari hidup ini kawan,
aku harap engkau sentiasa bersedia,
menghadapi dunia penuh pancaroba ini,
andai engkau pergi dari hidup ini kawan,
aku hanya mengharap satu perkara dari engkau,
ingatilah persahabatan aku dan engkau ini,
kerana aku,
sangat menghargai persahabatan ini.
Salam perkenala dari kami??? Moga saya merima respon yang baik dari anda
Silalah layari blog kami http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang dipermudahkan terbang melayang-layang di angkasa lepas?Tiada yang menahan burung-burung itu (dari jatuh) melainkan Allah.Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda ( yang membuktikan kekuasaa Allah) bagi kaum yang beriman. (surah al Nahl 16:79)

MiaNaSuHa09 berkata...

Assalamualaikum en faizal, bgus ek awk cite pasal diri awk..hehehe..best gak bc..eh awk penah dok alor star ke??mesti kat KTU nie kan??hurmm sy pun nk ke merantau gak nie..huhu nak p ganu utk prktikum..doakan sy sma ek..leh survival kat tempat org..1st nk p sna nie..gud luck al-faizal...

Afzainizam berkata...

Salam Takzim dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Kami sedang melayari entri kamu.... kira kunjungan tanpa diundang
Antara Aku, Kau, Kita & kami
Salam lawatan buat mu dari ku
Bagiku…
Kau selalu jadi sahabatku
Selalu dalam hidupku
Karena kau adalah sahabat
Yang memiliki erti
Dari dulu sampai sekarang
Ku pohon sejuta kemaafan diri
Andai bicara seloka tersayat duri
Mengguris hati tanpa sengaja
Menyemarak rasa marah beraja
Memungkin terlerai ikatan kuat tersimpuh..
Membuang jauh diri ini.. penuh tanda tanya?

Ketahuilah kalian semua...
apa sahaja yang aku lakukan, ku cari damai dihati..

Afzainizam berkata...

Salam Takzim dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Kami sedang melayari entri kamu.... kira kunjungan tanpa diundang
Antara Aku, Kau, Kita & kami
Salam lawatan buat mu dari ku
Bagiku…
Kau selalu jadi sahabatku
Selalu dalam hidupku
Karena kau adalah sahabat
Yang memiliki erti
Dari dulu sampai sekarang
Ku pohon sejuta kemaafan diri
Andai bicara seloka tersayat duri
Mengguris hati tanpa sengaja
Menyemarak rasa marah beraja
Memungkin terlerai ikatan kuat tersimpuh..
Membuang jauh diri ini.. penuh tanda tanya?

Ketahuilah kalian semua...
apa sahaja yang aku lakukan, ku cari damai dihati..

Al-Faizal berkata...

salam perantauan semua hehehe...

Al-Faizal berkata...

yup dlu sy duk KTU.

Afzainizam berkata...

Muhammad
Muhammad
Muhammad Musthofa

Ibunya bernama Aminah
Ayahnya bernama Abdullah
Dilahirkan di Mekkah Mukaromah
Ibu susunya Halimatus Sa`diah

Ayahnya meninggal dunia
Ketika Nabi di dalam kandungan
Alangkah sedih pilunya
Ibunya menjaga bayinya

Semasa di dalam perjalanan
Pulang dari makam suaminya
Aminah jatuh sakit di 'Abwa
Kembali ke alam baka

Tinggallah Nabi seorang diri
Hilang insan yang dikasihi
Tinggallah Nabi seorang dari
Mengajarnya hidup berdikari

Anak yatim anak yang mulia
Dilindungi Allah setiap masa

Terpadam api biara majusi
Runtuhlah istana Kisra Parsi
Mekkah diterangi cahya putih
Tanda lahir Nabi anak yatim

Shalallahu 'alaa Muhammad
Shalallahu 'alaaihi wassalam

Hidupnya yatim, yatim piatu
Tiada ayah tiada ibu
Hidupnya yatim, yatim piatu
Namun dialah manusia agung

Salam Maulidul Rasul dari Kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

Faizal-Aviate berkata...

thanks zam..

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)