16 Mac 2014

Kemanisan hidup


Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah kita masih lagi dapat bernafas dengan sempurna, diberi kesihatan yang baik dan juga rezeki yang melimpah ruah. Jutaan syukur kita panjatkan kehadrat ilahi atas kurniaannya.

Kali ini ingin saya membicarakan tentang kemanisan hidup dari sudut kecil dari hati saya ini. Semoga perkongsian ini menjadi tatapan ataupun teguran buat saya insyAllah.

Kita masih disini, di dunia yang penuh dengan cabaran dan dugaanya tersendiri. Sebagai umat islam kita sekarang berada didalam tempoh mencari bekalan untuk hari akhirat. Ramai dikalangan kita warga Malaysia ataupun negara islam yang lain hidup dalam keadaan yang boleh dianggap sebagai selesa, kecuali negara-negara tertentu yang hidup dalam tindasan yahudi mahupun dlm kerajaan yang mengamalkan liberalisme. Kekayaan dan kesihatan bukanlah kemanisan hidup yang sebenar, tetapi islam menuntut kita untuk menjadi insan cemerlang. Erti cemerlang disini ialah dari semua aspek dari hal dunia hinggalah akhirat. Kebanyakan kita menganggap apabila seseorang itu mewah dia telah berjaya, hidupnya terjamin dan hidup dalam keadaan yang bahagia. Kita tidak tahu sejauh mana kebahagiaan seseorang itu kerana kita tidak dapat mengukur dan kita kita boleh sama sekali menilai seseorang dengan mata kepala kita sendiri. Kita sering diuji dengan pelbagai dugaan hidup contohnya kekurangan wang, rumahtangga dan kesihatan. Tetapi apakah kemanisan yang terselindung dibalik duka itu? Allah maha mengetahui dan janganlah bersedih.

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, "sedangkan mereka diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahu orang-orang yang dusta. Al-Ankabut: 2-3.

Suka saya katakan disini banyak perkara bermain didalam fikiran kita samada kita mengidamkan sesuatu atau menginginkan sesuatu. Contohnya kita menginginkan rumah yang besar atau kereta besar ataupun isteri dan anak yang cantik. Tidak semua kita boleh perolehi dengan mudah dan mungkin juga kita tidak akan perolehi. Semua itu atas ketentuan Ilahi yang maha bijaksana mengatur akan sesuatu. Impian tetap impian, berusahalah kita kepada apa yang kita inginkan. namun jika Allah tidak perkenankan permohonan kita, mustahil impian akan jadi kenyataan.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui," Al-Baqarah: 216.

Kadangkala kita merasa putus asa ataupun bersedih dengan ujian yang berat sehinggakan ada yang tidak berselera untuk makan atau tertekan dengan masalah peribadi. Masalah ini banyak jika mahu disenaraikan, cukup masalah anda itu amat berat bagi anda (rujuk petikan surah diatas). Tidak kira siapa kita, darjat kita, ujian tetap akan diterima pada setiap insan. Jika anda rasa ujian itu paling hebat dikalangan sekitarmu, maka ada lagi yg hebat dan mungkin membuat kita tidak terjangka. Senantiasa positifkan diri yang ujian dari ALlah itu adalah kemanisan hidup yang sebenar-benarnya.

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya" Al-Baqarah: 286.

Bila melabuhkan tubuh diatas katil atau merenung jendela mengingatkan nasib yang dirasakan malang kita akan merasa kecewa, sedih dan tertekan. Mungkin persoalan timbul "mengapakah mesti aku menghadapinya? mengapa tidak orang lain yg sepatutnya diberi ujian sebegini? mengapa orang yang tidak solat tidak dapat ujian seperti aku?" Bersabarlah sesungguhnya Allah maha bijaksana memberikan jawapan.

"Jangan kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjat-darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" Al-Imran: 139.

Kesedihan dirundung malang bukan bermakna kita harus merajuki apa yang telah berlaku, apalagi menjadikan alasan kesukaran hidup itu sebagai alasan amalan kita sia-sia dan tidak diterima Allah, Nauzubillahi min zalik. Itu sebenarnya Allah semakin dekat dengan kita, atau Dia hendak melatih kita agar lebih kuat dan lebih mahir merencanakan keadaan. Kesukaran itu biarlah kita selesaikan dengan cara yang paling berhemah dan mengikut ajaran islam yang sebenar.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkan kesabaran kamu lebih dari kesabaran musuh di medan perjuangan, dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). Al-Imran: 200.

Apakah yang kita dapat dari semua ini? Bersabar dan terus bersabar menanti sesuatu yang tidak pasti. Pasti sebenarnya, cuma kita yang mungkin memerlukan kesabaran yang tinggi dan keimanan yang utuh.

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka." At-Taubah: 111

Mengadu domba bukanlah ajaran islam. Mengeluh pada manusia juga bukanlah jalan terbaik untuk selesaikan masalah. Apalagi mengambil jalan mudah untuk keluar dari segala keperitan hidup. Itu yang terjadi bila ada kes kejadian bunuh diri dan sebagainya. Jauhkanlah kami dari perkara sedemikian.

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal."
At-Taubah: 129

Jika semua cara tidak dapat meredakan kekecewaan mu, percayalah Allah ada untuk kita.

" Dan jangalah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." surah yusuf: 12.

Ujian dan dugaan itulah sebenarnya kemanisan hidup yang sebenar. Semakin Allah sayangkan kita semakin kita di uji. Itu tanda kasih sayang dari Maha pencipta kepada hamba-hambanya.
 Semoga kita ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. InsyAllah.

-credit to Kapt Nasir officer KAGAT pu kuch.-

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)