10 November 2011

Dah ajal, takde jodoh..

Masuk hari kedua aku kat kuching ni, akibat cuaca tak menentu aku kena serang virus...yer virus selsema.. Lepak malam-malam buat air kopi pekat sambil layan movie. Sambil2 FB tertengok pulak status wall membe aku ni. Dari ape yang aku paham mula-mula ingatkan membe laki dia meninggal. Rupa-rupanya awek dia yang pernah aku jumpa dengan dia dulu. Masa tu pi hantar kete awek dia sbb dia pinjam bawak balik kampung emergency bapak dia sakit. Tak lama lepas aku komen kat wall dia terus dia datang lepak bilik aku. Takde tmpat mengadu dia cakap. Aku memang suke dgr masalah orang dan bagi pandangan, sebab maybe dengan cara tu kita dapat tolong orang dan belajar sesuatu dari pengalaman beliau. Tak lama lepas mandi tadi dia datang, terus aku buatkan air teh dengan potongkan kek lapis yang membe baik dari samarahan bagi tadi. Dia pon story la pasal awek dia, macam aku cakap tadi aku pernah terjumpa arwah awek dia. Budak kelantan, umo sebaya dia, keje sebagai staff nurse kat ampang. Aku tau si arwah ni baik budaknya, walau cuma status awek je pada membe aku ni tapi dia sanggup habiskan cuti dia semata-mata nak jenguk bapak kepada membe aku ni yang sedang uzur. Selain tu dia pernah tolong si membe aku ni macam-macam. Kira memang sayang sangatlah kat mmbe aku( nak cerita semua malas lak) . Memang nampak sangatlah dia sayang betol-betol dengan membe aku, macam-macam dia buat untuk buktikan kasih sayangnya. Aku siap pesan malam masa hantar kete tu, 'hang pi lah teman dia sat kluaq minum2 ka'..tapi mungkin mmbe aku ni segan sebab ramai membe. Lepas hanta kete tu dia keluar balik, lepak ngeteh ngan si arwah ni.

Sebelum penggal detasmen yang baru ni, membe aku ni dah pesan siap-siap nak pegi subang sebab nak pi kenduri kawan baik dia. Aku cakap ok jer, minggu depan aku balik hang pulak pi subang. Sekali bila tarikh aku dah nak balik kuching nama dia tak ada pulak untuk set crew minggu depan. Aku tengok macam dia tak submit nama pulak. Tapi geng2 yang sibuk nk duk subang ni aku dah pesan, si membe srg lagi ni nk mai subang, ada hal...tapi diorang buat tak tau jer. Kesian pulak aku, dah la dia ni jarang dapat balik semenanjung. Sebab tu aku berkeras nak letak nama dia. Bila masing-masing pentingkan diri sendiri camni lah jadinya. Membe aku tak dapat pegi sana minggu ni, kebetulan pulak awek dia meninggal semalam. Dia stress aku tengok, ape yang aku boleh buat cuma nasehat jelah. Sebab aku ada pengalaman, tapi tu mak aku, meninggal tapi bila aku sampai kampung mak aku dah dikebumi. Aku pesan kat dia instighfar banyak2, sedekahkan al-fatihah banyak2..Pada aku cara tu jer yang boleh tenangkan hati manusia. Geram pun ada bila teringat balik aku pesan kat budak2 yang sibuk nak duduk subang tu diorang buat tak reti..Takpe lah benda dah lepas. Tapi ralat tu tetap ada sebab dia dah pesan kat aku, seolah-olah dia mintak tolong aku selaku senior selaku incharge dia. Tadi sebelum dia balik dari bilik aku dia tunjukkan lagu yang arwah awek dia buatkan tuk dia..lagu dari wali band kot 'Doaku untukmu Sayang'-wali band siap lirik..kalau aku jadi membe aku ni pun agak terharu jugak beb...arwah pesan membe bilik dia suruh bagi video yang dah siap lirik tu kat membe aku tapi membe aku dapat lepas dia meninggal...terbarai siut.. Semoga dia dicucuri rahmat, Al-Fatihah buat Nik Athirah..

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)