25 November 2011

Cetak Rompak! kerja bangang, tokey cd pirate kaya senang-senang je.

Lama aku tak godak blog ni dek kerana line berokband yg semakin cam haram sekarang ni. Agaknya org kuning semakin gemok tak kuat nak panjat-panjat tiang mcm iklan dia dulu kot. Kalau nak taip kt blog ni banyak aku nak cerita tapi ermm rasanya dah tak bole kot. Bior ler aku bubuh kat blog aku yang lain pulak nanti.

       Okeh tanpa membuang masa aku nak ucap tahniah atas kesungguhan skuad harimau muda yang menang emas kat sukan sea yang lepas. Bukan nak cerita bola kat sini, kalau nak baca tentang bola nko pegi tgk kat blog lain. Aku nak komplen sikit pasal cetak rompak kat Malaysia tanah tumpah darahku ni. Rasanya ntah-ntah yang tengah baca post ni peminat setia cd cetak rompak jugak termasuk aku. Haip..aku ni bkn tak beli cuma dah aku memang tak gemor sangat nak tengok cerita-cerita merapek kt tv ke wayang ke mane-manelah. Kalau beli pon last-last mesti terbior tak pun buddy aku yg tengok. Yang ada input aku suke ler tapi kalau asik cerita-cerita berangan je bek gi jahanam. Alamak, lari tajuk plak, aku nak cerita pasal cetak rompak sebenarnya. 

       Yela kalau kita tengok melambak-lambak kedai cd cetak rompak ni tak kira la mane-mane pon. Dan satu lagi rasanya takde pon orang melayu jual cd bodo ni. Dengan harga lima hengget dgn pantas nko bole tengok muvie mane-mane yg nko suke. Gambor jgn risau boleh pilih, tapi banyak yg cun-cun mcm ori pon ada. Sape nak beli ori? Tak ramai kecuali orang kaya-kaya je kot. Tapi dari ape yg aku tengok la, diorang ni muka selamber badak je jual cd, takde cuak langsung siut. Bak kata aku yg tengah top sekarang ni 'imuniti la haha. Mane dorang dapat gerenti tu? erk maksud aku polis tak kacau? Ohh takde akta polis utk tangkap orang jual cd cetak rompak kot (kalau tak paham bodo la nko0 hahaha..Ntah ler tak paham aku, tapi tentunya rasuah la yang aku agak...ape salah ke agakan aku? Sape berani bet? Kamon la jgn slow sgt. Aku bukan tak penah beli, bohong la kalau aku tak penah beli la sengal..Aku cuma pelik jer camne leh bukak kedai yang besor utk jual cd cd tu? Yg tepi jalan toksah cakap la. Aku rasa antara punca dunia hiburan kita ni tak bole blah mcm korang cakap lagu melayu tak sedap la tak kick la no taste lah mungkin kerana kurang duit royalty. Tau tak duit royalti tu hape? Duit bahagian dari hasil kerja mereka melalui jumlah cd ori mereka yang terjual.Dengan  duit tula dorang ni nak buat modal nak beli alatan baru yang canggih, income canggih baru ler semangat. Bukan tak bole tapi tulah . Kesian jugak dunia hiburan kita ni takde lagu yang menyentap gempak yang bole top macam kumpulan search or senang cakap artis dulu-dulu. Modal nak buat cd pirate tu tak bape hengget je maybe satu cd baru 60 sen tapi untung juta-juta. Bukan susah beli mesin ngan cd, eh mesin lak haha ape-apelah.  Pastu copy paste...tak tau yang nak buat lagu sampai nak gila, yang nyanyi pulak sampai nak terbuasir. Tu belom yang berlakon lagi. Ish ish ish Kesian kesian. Bukan nak bekap diorang tapi tak bekap langsung peniaga pembuat cd cetak rompak ni. Haram jadah, makan duit orang lain, senang lenang buta-buta je pakai ferrarri free. Kita jugak yang support. So sebab tu la better aku tak tengok dan kebetulan tak suke. Jangan salahkan komposer atau penyanyi kita kalau lagu tak sedap, moral support tu penting dan ia dari berbagai-bagai aspek. 

       Aku harap sangatla pihak berwajib ni pegi tangkap mereka yang jual cd haram ni sebab moto hidup diorang ni aku pernah dengar dan baca iaitu "To be rich there is no sins" ni motto dari negara asal dan bangsa asal dia yang komunisme tu. So paham-paham jela , dah macam yahudi punye moto menghalalkan buat apa saja kt orang yg beragama lain sesuka hati. Bangang betol. Bagi aku kalau macam tu baik korang download dari internet je lagi puashati, bangsa dia tak untung bangsa kita pon tak untung habis cerita. :p

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)