12 Julai 2013

Setitis tinta Ramadhan

Assalamualaikum..

       Setelah sekian lama tak menaip tiba-tiba hari ni nak menaip pulak. Alhamdulillah dah masuk hari kedua ramadhan tahun ni. Syukur kita masih dapat menjalankan ibadah puasa ye kawan-kawan. Menahan lapar dahaga, menahan pandangan mata dari melihat perkara yang tidak baik dan belajar menahan marah didalam diri. Sempena bulan Ramadhan yang diberkati ni rasanya elok kita ambil peluang untuk mencuci hati dan tubuh badan kita setelah sekian lama terpalit dengan dosa-dosa kita. Semoga Ramadhan kali ini lebih diberkati dari tahun yang sudah.

       Tik tok tik tok masa berlalu meninggalkan kita, rasanya sungguh cepat kita dimakan usia. Dengan limpahan kurnia Allah swt kita masih hidup dalam tempoh percubaan hidup untuk mencari bekalan di akhirat kelak. Walau kita bukanlah orang yang maksum dan cuma manusia biasa tetapi kita boleh melakukan perkara-perkara sebaik mungkin. Bak kata pepatah saya, apalah guna 'rockers' kalau tak beriman, ibarat sarkis yang tidak laku jadinya. Kembali kepada ramadhan ni kita sering tergoda oleh macam-macam perkara yang mungkin tidak disengajakan dalam seharian. Gerai-gerai minuman, makanan serta iklan sedemikian seringkali mengganggu gugat iman kita. Gadis-gadis seksi juga tak ubah seperti cacing dimata kail, menjadi umpan kepada masa depan tak gemilang. Marah juga menjadi belenggu dalam berfikiran waras manusia. Itulah sedikit sebanyak yang terjadi dibulan Ramadhan yang diberkati ini.

       Ada juga diantara kita yang sudah ketiadaan ibu atau bapa akan merindukan mereka tatkala bersahur atau berbuka puasa. Apalagi bila menjelang syawal yang dinanti-nanti. Nostalgia lalu tetap akan bersama kita merindui mereka yang tersayang ketika mereka ada disamping kita. Apakan daya, Allah lebih cintakan mereka Allah lebih mengasihi mereka. Kelak masa kita akan tiba jua suatu hari nanti. Apa yang penting doa anak untuk mereka adalah amat bernilai sebagai sandaran ketika disana. Jika kita tidak dapat membahagiakan mereka ketika mereka masih hidup apa kata kita membahagiakan mereka disana dialam yang fana menuju barzakh akhirat hakiki. Tidak semua menjadi orang yang mewah, tidak semua yang tak pernah melakukan khilaf terhadap mereka. Jika rasa dosa kita terhadap mereka tidak terampun, cucilah dosa itu dengan kiriman sekalung Alfatihah atau Yasin. Bersedekahlah kepada anak yatim , kasihanilah orang-orang yang susah atau miskin jadikanlah mereka sahabat kita InsyAllah ada jalannya kelak. Penyesalan tiada guna jika tidak berubah. Sematkanlah sedalam-dalamnya di hati supaya menjadi orang yang beriman agar mereka disana tidak disiksa oleh api neraka. Demi masa sesungguhnya orang-orang yang lalai itu didalam kerugian. Berubahlah sekarang untuk masa depan yang lebih cerah. Apa guna harta menimbun jika tiada keberkatan. Yang ada hanyalah tauhid dan hidayah yang kita perlukan. Berdoalah..kerana berdoa membuat kita lega dan bergantung harap pada yang Esa. Tawakkal dan usaha jalan penyelesaiannya.

       Bagi yang bakal menerima cahaya mata jangan putus berdoa akan kesejahteraan bayi yang bakal lahir kedunia. Mintalah apa-apa yang elok dari paras rupa sehinggalah segagah Saidina Umar Al-Khattab atau semulia Fatimah Az-Zahra. Pohonkanlah dia kekuatan iman padanya supaya nanti dia menuju ke jalan Allah bukan menuju kejalan kebinasaan. Biarlah kita mungkin ibu atau bapa yang mungkin tidak sempurna imannya tetapi pohonlah untuk mereka. Doa ibu bapa adalah yang terbaik. Jangan lupa pesanan ini juga untuk saya sendiri. Semoga anak-anak kita kelak menjadi orang yang beramal soleh. InsyAllah. Aminn.

Selamat menunaikan ibadah puasa kepada saudara saudari sekalian. Tabah dalam menjalani ibadah!

2 ulasan:

Chekgu Anitt berkata...

semoga ramadhan ini mjadikan kita lbh baik..
lbh dicintai oleh penduduk2 langit..

Faizal Avro-Avava berkata...

Aminnn Alhamdulillah

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)