29 Mac 2012

Aku dan perasaan

Larut malam ku duduk sendiri,
Ku diselubungi sunyi,
Mengelamun masa depanku kearah mana kutuju.
Dalam perjuangan penuh cabaran adakah tempat untukku,
Bila gugur nafas ku helah semangatku pun bernyala
Hebatnya perasaan ini mengenal diri sendiri,
Nafasku ku helah semangat ku menyala,
Bila pagi membawakan sinarnya
Perjuanganku bermula berasaskan seribu harapan
Aku melangkah kemuka,
Hebatnya..
Bila ku tanya diri ku sendiri apakah sudahnya nanti,
Aku rasa puas kerana hayatku
Kuhidupkan sebaiknya..



17 Mac 2012

Kepulangan

Jam ditangan memnunnjukkan 4:51 pagi. Terjaga dari tidurku serta merta. Lantas aku duduk dihadapan netbook ku yang setia menanti. Apakah yang terjadi. Tidur dikala kepasrahan dalam kegelisahan memikirkan sesuatu. Terjaga tidurku dari mimpi yang tidak sangka akan berlaku sekali lagi. Arwah ibu datang dalam mimpiku. Dia sedang menungguku dikejauhan sana. Tersenyum dia menanti kedatanganku dengan perlahan. Senyuman yang sudah lama kudambakan, alangkah sedihnya suda lama ditinggalkan. Berkat doamu seakan kehabisan nur nya. Jauh diri ini dibawa pergi oleh arus kehidupan. Mengapa lain dipinta lain yang diterima, atau sekadar ujian hebat dariNya. Dalam mimpi itu dia berpakaian serba putih. Ayah muncul dengan tiba-tiba. Lalu aku dijamu oleh ibuku dengan lauk kegemarannya. Kami hanya senyum sambil makan. Mungkin benar pesan orang tua tua, mimpi berjumpa arwah tiada kata-kata darinya. Dalam mimpi itu aku tetap sayu dalam kegembiraan. Aku perlukan kekuatan seperti dulu. Oh tuhan, mengapa ini terjadi. Hilang impian dan angan-anganku hilangnya harapan. Mungkin aku patut menerima dia yang kau sampaikan kepada aku satu tika dulu. Aku memohon keampunan sekali lagi tidak redha dalam pilihanmu. Kini aku kepasrahan, menerima sesutu yang jauh dari sudut normal permintaanku. Bukan yang terlalu sempurna, cukup perkara asas yang dapat dipenuhinya. Aku terlalu meminta, aku terlalu berharap dan aku tersungkur dalam harapan bertopengkan kejayaan. Ya Allah, kembalikanlah aku yang dulu. Aku rela terima segalanya. Perlahan-lahan bayangan ibu hilang seperti debu berterbangan di sudut tanah yang luas tiada penghujung. Aku redha dalam balasan Mu ya Rabb..


15 Mac 2012

Kusut la plak

Hari ni agak dalam sejarah jugak la, lepas oc admin keluarkan surat perintah suh kami pindah semua pernghuni rasa tertekan. Kami buat derk je ape nak jadi pon jadi la, dah satu kepala la katakan. Tapi ape yang paling aku rasa satu kekusutan buat kami satu kumpulan ialah pasal bilik jamming. Aduhai rasa berat sangat tangan ni nak pindahkan segala barang yang ada dalam tu terutama skali drum yang 1st boleh buat aku mahir, buat training hari-hari. Walau bukan hak aku tapi terasa jugak la dah tu jer drum yang ada. Aku tengok equipment pak ali, lan, dino dan aku sendiri rasa sedih la pulak. Kat situ gelak, kat situ jugak la tempat kami releasekan tensen masing2. Masing-masing learn to music. Amin dari tak tau apa pasal bass pun sekarang dah pandai dan banyak skill dia. Sampai aku suruh dia bawak balik umah bass ibanez aku tu. Punya la semangat nk tengok kawan2 pandai main alat posisi mereka. Petang tadi dah abis kami angkut. Takde la lagi studio kareb kami. Hadoiii... Nak jamming mana pulak lepas nih. Ciss bedebah jugak bila org jadi buta bila duduk di atasan ni. Redha jela kot2 lepas ni ada tempat utk kami letakkan segala equipment tu kt skn aku.Walau hancur sekalipun drum, aku akan tetap belajar hahaha.. :-)

Listen

When i was young, mother told me that this is a long journey. No matter how it is faith become shining when we touch it hug it and kiss it. Path is stil the same as we were muslim, pray to Allah and listen to Quran what it told us. Sometimes another question arrive to my mind, should  i ask? And i frequenyly asking to her until i can se her smile. Whoa it is friday, a day of heaven with us as Johor take friday and saturday as weekend.

Nothing else i can give her, all were given. What left is just a dust and a table of chair. One thing it pop out, i must be thinking. How when somebody taking herself to drawn fail after so many she learn from bad thing. Force herself to ruined and never come back. So who were taking her? Is it luck is the faboulous word match for this question? im gonna back...

14 Mac 2012

Bila jiwa bersastera



Puas diintai, digali, dikaji tetapi tetap tak tau apa ada pada masa hadapan. Masa lalu telah berlalu, masa depan kita tak tahu. Manakan lagi akan ku cari bukti-bukti masa hadapan. Bila jiwa bersastera habis segala aku ungkai, ketabrakan seperti akar-akar pokok yang besar yang panjang dan berserabut. Hujan pun satu sengaja memanggil-manggil aku tenggelam bersama sunyi malam berteman titisan hujan. Satu persatu mahligai timbul dari laut lautan. Bergelora jiwa memilih, berhenjut-henjut nadi menyusur darah. Cahaya pudar itu sekali lagi cuba hampir dan semakin hampir. Bila jiwa bersastera, tiada apa lagi jenis empangnya, biarkan sahaja, meruntun sanubari luasnyaaa bumi ini. Cantiknya air gunung mengalir, segarnya titis titisan air selepas hujan. Daun dengan mendung kadang kadang sama. Merah dengan biru pun macam nak sama. Lumpur masih belum kering, air sedang menunggu, malam kian larut. Semakin gelap pandangan semakin sayup dikejauhan....~

11 Mac 2012

Aku dan kerjaya

       Waktu ni jam 0415 pagi, baru jer balik keje dan belum tido. Terasa tenaga aku btul2 drain hari ni, bekerja seawal 7 pagi semalam sampai la hari ni. Banyak betul kerja yg perlu disettelkan. Bateri pun dah kong seawal petang semalam. Wekend ni btl2 bz sebab nk capai target..


Dari pagi bawak ke petang sampai ke malam tetap keje tak habis-habis. Keje mana la bole habis hahaha. AKu tanak taip banyak2 cuma nak share gambar jer sebenarnye...





08 Mac 2012

Jiwa dan lagu

Jiwa ni kadang-kadang terlalu sensitif bila mendengar lagu yang syahdu yang dapat memadu kita kearah kesedaran. Ada satu lagu tu tajuk dia Law kana Bainana selalu aku dengar dari rancangan tv AlHijrah. Sebelum aku paham maksud lirik tu lagi dah terasa akan auranya. Bila aku ungkap lagu ni kat youtube masyallah memang mendalam maksud dia. Tahniah la buat penggubah lagu tu memang sangat terkesan kat sanubari aku. Tapi rasanya ada jugak yang tak terkesan langsung bila dengar. Aku percaya sebab pengisian tu semuanya atas diri kita macma mana nak masukkan. Allah just bagi hint dan hidayah jer, kalau kita tak sambut baik takkannya hidayah tu terserap masuk ke jiwa. Eceh ayat aku ni agak tak bole blah gamaknyer. Buat masa sekarang ni banyak research aku untuk lagu-lagu yang boleh membawa kita kearah kebaikan. Walaupun aku seorang yg gemarkan muzik rock dan segala bagai tapi takkan aku lupa masukkan elemen islam dalam list fav song aku. Sebelom tido aku akan pasang lagu-lagu ketenangan contohnya macam lagu Law kana Bainana ni. Perghhh asyuk aku dengar tak sampai bape minit aku dah terlelap.

Ada beberapa soalan dalam minda aku ni yang ingin aku taipkan kat sini. Kalau seseorang tu walaupun dah ditimpa bala berganda tetapi tetap tak berubah itu macam mane? Adakah istilah istidraj paling sesuai dengan keadaan itu. Soalan ni tertimbul bila melihat seseorang yang masih terasa senang dengan keadaan kurang baiknya walaupun sebelum ni dah banyak kali kejadian tak diingini untuk mengingatkannya berlaku.

Just soalan biasa jer. Apeda aku taip kat blog aku ni soalan, macam fesbuk la pulak. Chow dulu selamat malam. Assalamualaikum.

BLog dan


Hari hujan dari siang tadi, terasa sejuk jugak malam ni. Selesai angkut barang untuk pindah teringin pulak online ssekejap. Merata jalan blog orang lain, rasa terhibur tengok post2 diorang semua kebanyakan seronok jer cerita pasal itu ini tentang keje, hidup seharian, kapel kapel. Kadang-kadang nak jugak taip maca, tu tapi rasa malas. Ape ntah puncenye aku pon tak tau, ada saje post yang tergantung dalam laptop aku ni semua aku tak publish. Apehal pon aku tak tau. Rasa dah macam tak seronok jer nak post story kat blog nih. Kita taip u'all bace, korang tak taip aku nak baca ape! hehe Tapi aku takkan luper singgah kat kawan lama blogger aku, sama-sama baru join blog masa tu. Jumpe pon kat blog, ada saje nk digelakkan kalau dah chat kat blog aku atau blog dia nih. Tu lah gunanya blog, bukannya nak jauhkan lagi siraturrahim.

Umo aku pon dah masuk 28 tapi belom berumahtangga lagi. Ntah bila pun aku tak tau semua tu ketentuan Ilahi. Tengok kawan-kawan yang lain semua anak dah masuk dua. Aku ape ada? haha anak tekak jela. Tahun ni banyak pergelutan nampaknya. Dari segenap sudut merata perkara perlu diselesaikan. Dari hal yang kecik sampai la perkara yang besar. Best sebab dunia ni kenangan kita, tapi yang tak baik tu la yang cuak nanti nak tengok filem kat akhirat adoii.

Antara target aku tahun ni nak beli drum. Dah ketagih kat drum, nak beli satu hak sendiri punya. Tapi dengan keadaan sekarang tak tau lah jadi ke tak aku kumpul duit untuk drum. Banyak lagi perkara yang penting perlu aku settlekan. Huarghhh...Mata sangat mengantok. Reverse pelan-pelan masuk tido..
 
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)