31 Disember 2011

Farewell 2011 :( welcome aboard 2012 :)

Assalamualaikum..

       Okay, firstly buat reader atau follower blog aku, aku mintak maaf banyak2 sbb kotorkan blog aku ni dengan post peribadi yang banyak. Terharu dengan beberapa orang yang bertanyakan tentang blog yang tak berapa smart ni mengapa tak update. Ada jugak yang mengaku sebelum ini readers setia blog 'seni hidup' tapi sory la kadang2 aku lupe yang blog aku ni ramai orang perhati. Malu jugak sebenarnya bila ada dikalangan kawan2 sendiri yang membaca. Tapi apa salahnya kongsi pengalaman hidup kan? Hidup ini begitu banyak pengalaman dan terlalu banyak pengajaran,.

       Alhamdulillah juga hari ini adalah akhir tahun bagi 2011 dalam kalendar masehi, esok jika panjang umor insyAllah kita mencapai tingkat umur yang baru dan diharap dapat mematangkan lagi corak pemikiran kita. Nampaknya tahun ini yang bagi aku ada juga peristiwa pahit manis yang berlaku sepanjang melalui 12 bulan. 

18JUL2007(kurus aku time ni hehe)
       Tanpa aku sangka rupa-rupanya tahun ini aku kehilangan seorang lagi orang terhampir atau kesayangan aku iaitu nenek aku sendiri yang telah kembali ke rahmatullah pada 12 dis lepas, Setahun dua bulan selepas  perginya anak beliau iaitu selaku arwah ibu aku melengkapkan dua tahun dua orang telah meninggal pada 2010 dan 2011. Mereka berdua ini seakan-akan sama akan nasihat, teguran sepanjang hidupnya didunia ini yang diberikan kepada anak ataupun cucunya. Tetapi syukur Alahamdulillah sempat bersama menguruskan jenazah arwah nenek aku dari proses awal hingga ke liang lahad tidak seperti arwah ibu aku, terlambat kerana jarak dan masa yang tidak dapat dielakkan. Semoga mereka berdua ini bertemu disana dan mendapat hidayah dari Allah s.w.t berkat doa dari anak dan cucu mereka insyAllah.

Dari segi ekonomi syukur juga aku dapat membeli sebuah rumah di Negeri Sembilan iaitu rumah teres satu tingkat sahaja sesuai dengan pendapatan aku yang sederhana. Dari segi pendapatan bulanan pula agak merosot teruk berikutan tanggungan rumah dan juga kereta. Harap tahun hadapan ada peluang untuk memajukan diri dalam bidang perniagaan. Mungkin Januari 2012 ini bermula menyediakan sejumlah wang yang agak penting juga dalam proses kehidupan manusia setelah beberapa ribu telah habis digunakan tanpa disedari.

       Bak kata orang, pasang surut iman itu kita tidak ketahui tetapi jika kita sendiri yang malas mengekalkannya jangan salahkan ibu mengandung, tetapi tetap salah peribadi sendiri yang selalu leka dan lalai dalam kondisi dunia yang serba pantas dan moden ini,. Gelojak nafsu meronta-ronta untuk dipenuhi tatkala syaitan mengiringi. Tepuk dada tanya selera diri kita ini dan jangan pertiakikan orang lain. Renunglah sedalam-dalamnya hati kita ini dimanakah dia yang sebenar, apakah yang ia lakukan sebenar, dan adakah jalannya itu benar. Bersama-sama kita memperbaharui segala yang kita fikirkan tadi.

Dipenghujung tahun iaitu hari ini juga ingin aku selitkan secebis peristiwa yang berlaku semalam ketika aku menjemput seseorang di Batu 3 shah alam. Sebuah lori kontena telah mencelah masuk tanpa memasang lampu signal, ketika itu aku sudah sampai ke tengah-tengah badan lori tersebut. Terus aku memijak pedal brek dengan mengawasi kenderaan belakang. Terkejut dengan tindak balas semerta pemandu lori itu tiba-tiba perasaan marah pun timbul. Tanpa sengaja kedua-dua tangan aku menunjukkan isyarat kedua-dua jari tengah kepada dia. Terus dia berpaling tanpa kata. Jalan yang sesak memang bila-bila sahaja kita boleh kemalangan. Sejurus dalam 10min selepas itu sebuah lagi lori treler membuat perkara yang sama terhadap kenderaan aku. Hanya hon yang dapat aku bunyikan dan melepaskan amarah. Tiba-tiba terfikir, jumaat adalah hari keramat bagi aku kerana kebanyakan saudara aku meninggal pada hari Jumaat. Alhamdulillah mungkin Allah bagi peringatan yang nyawa itu bila-bila sahaja boleh diragut. 

       2012 ini mungkin revolusi akan dilakukan buat diri aku kerana banyak perkara yang telah jatuh grafnya. Senang kata merosot dari segi pencapaian. Bersama-samalah kita memperbanyak perbaiki diri dan kelemahan-kelemahan diri sendiri. Semoga kita beroleh keberkatan ditahun hadapan nanti InsyAllah..

Assalamualaikum..

29 Disember 2011

On the run..

Still working now. Waiting for fuel truck arrive..so sick of this. Hope tonight we can go back early than before. Ermm....have some date tomorrow? Well we talk this later lol..

Ok..lets work..


Published with Blogger-droid v2.0.2

13 Disember 2011

Nothing but that! OMG.

       Nafas tersekat, langkah terhenti.....mungkin ungkapan yang dapat aku pamerkan setakat ini. Hari-hari yang berlalu begitu perlahan dan suram, cahaya juga tak seterang seperti selalu. Pagi tak sesejuk dahulu.. Aku diuji lagi dan diuji, di saat-saat hujung tanduk aku masih diuji. Semua salahku, semua aku yang pinta kerna aku yang memulakannya dan nah terimalah balasannya. Habis semua kata-kata lalu menjadi petrol membakar diri aku kini, Allah nak buktikan kuasaNya yang sememangnya Maha Berkuasa.. Rebah jatuh terduduk, longlai lagi tak bermaya. Ku gengam pasir tapi berjuraian jatuh kebumi, ku ulang tapi tetap jatuh. Ya Allah Ya Tuhanku...Apakah ini semua? Tidak selayakkah aku ini disisiMu, aku dilontar jauh ke lembah yang dikehendakiNya..Kaki ku lemah untuk bangkit semula, puas ku mencuba tapi tidak berdaya. Tolonglah aku ya Allah..Janganlah kau palingkan aku kembali setelah kau tarik diriku ke jalanMu.. Aku letih dan lesu dengan dunia ini.. Jiwa serabut, kusut lagi masai..Ya Allah bantulah hambamu yang lemah ini...Amin amin ya robbal alamin..

01 Disember 2011

HADIS-HADIS NABI BERKENAAN HUKUM DAN HUKUMAN ISTERI CURANG


Rasulullah S.A.W dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah R.A: "Aku pernah bertanya kepada Baginda: "Siapakah orang yang paling berhak ke atas isteri?" Baginda menjawab:”Orang yang paling berhak kepada isteri ialah suaminya”. Kemudian aku bertanya lagi :”Dan siapakah orang yang paling berhak ke atas suami?” Baginda menjawab:” Orang yang paling berhak ke atas seorang suami ialah ibu kandungnya.” (Riwayat Bazar dan al-Hakim)

Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud: “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasullullah S.A.W ditanya: “Mengapa demikian ya Rasulullah?” Baginda menjawab: “Wanita mengkufurkan suaminya dan mangkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum merasa berpuas hati dan merasa cukup.” (Riwayat al-Bukhari)

“Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir ?” Baginda menjawab : “Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya.” (Riwayat Muslim)

Berikut saya sertakan beberapa hadis berkenaan isteri berlaku biadab dan suka menyakiti hati suami. Semoga hadis-hadis ini dapat menjadi panduan buat Suami Curiga.

Isteri yang suka menyakiti hati suami akan menerima balasan buruk
Sabda Rasulullah S.A.W: ” Seorang wanita menyakiti suaminya, maka isterinya yang bidadari itu berkata: Janganlah kamu menyakitinya semoga Allah mengutukmu, kerana dia (suami) itu disampingmu hanyalah sebagai orang asing yang akan berpisah denganmu menuju kami.” (Riwayat Ibnu Majah)

Puasa sunat tanpa keizinan suami
Sabda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam: “Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat, jika suaminya ada dirumah, serta tidak dengan izinnya dan tidak boleh memasukkan seorang lelaki ke rumahnya dengan tidak izin suaminya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Keluar rumah tanpa izin suami
“Apabila perempuan keluar rumah, sedangkan suaminya membencinya, dia dilaknat oleh semua malaikat di langit, dan semua apa yang dilaluinya selain daripada jin dan manusia sehingga dia kembali.” (Diriwayatkan oleh Thabarani di dalam al-Awsat)

Meminta cerai daripada suami
Sabda Rasulallah S.A.W: “Mana-mana isteri yang meminta suaminya menceraikannya dengan tiada sebab yang dibenarkan oleh syarak, haram baginya bau syurga.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Isteri yang tidak menunaikan hajat suami
Sabda Rasulullah S.A.W: “Apabila memanggil suami akan isterinya ke tempat tidur, tetapi ditolaknya sehingga marahlah suaminya, maka akan tidurlah wanita itu di dalam laknat malaikat sehingga ke pagi.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kepada Suami Curiga, hendaklah anda bersegera mengajar isteri anda tentang hadis-hadis di atas supaya isteri anda tidak mengulanginya lagi.


Sharing is caring.
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)