29 Mac 2010

Rindu nak balik kampong daaaa....




Dah lama sangat aku tak menulis dlm blog nih, bz ngan keje jer naik boring gak. Dari hari ke hari semakin banyak plak beban yg aku nk tanggung. Tapi biase la nama pon keje mesti la ada peningkatan dlm tanggungjawab dan tugas2. Sebeno nyer aku rindu nk balik kg nie..lama sangat tak balik kg ni, mak bapak aku semua dh tanya bila nak balik. Tunggu la aku cuti nnt yerk.. nk bawak anak buah aku yg kiut miut tu jenjalan ronda2 kampong nk cubet pipi drg..nnt dah besa tak le nk cubit pipi die sbb pompuan hehehe...mesti dah besa drg ni lama tak blk, masa last aku blk kg dorg masih baby lagi 2 org lak tu uteh aku satu along aku satu..

Ok lah, ermmm sawah aku pe crita erk? rindu nk tengok sawah menghijau tatkala senja sambil casting seround dua mesti sempoi phewww.. sawah tu aku rasa banyak menimbulkan kenangan kat aku sekuarga sbb antara mate pencarian utama kami waktu tue..hehe kadang2 sampai mlm tggu nk siap mesin padi tu, tu pon klu ada klu tak da membanting la aku gamaknye hahaha..

Kadang2 klu aku bosan duk kg aku pegi ler tgk kebun sawit bapak aku dlu, fuhhh sedih plak tingat kata2 bapak aku dulu "kebun ni la yg banyak bg hasil nak membesarkan korang, nnt klu abah mati korang jage la kebun ni"  adoiiyaii..ape la abah aku nie..klu aku tingat kata2 dia tu leh sediy la plak.. yela die umo pon dah nak masuk 70..anak2 sumer dah keje dah kawen skg nie..tinggal die aku harapkan sehat je erhh...aku respek la bapak aku tuh keje rajin tak mcm anak die nie hehehehe...aku doakan semoga abah sehat je ehhh...jal kat jauh2 ni slalu doakan selalu sehat tak de ape masalah ehh...buat omak plak, jgn makan gula bnyak sangat nnt gi check spital kena tahan plak omak oii..jgn keje berat2 yerk jal kat sini doakan mak sehat je hendaknyer..apela sangat doa aku nie kan...setakat nk balas duit kat org tua nie sumer org buleh kan...duit2 gak, jgn luper sentiasa doakan kesejahteraan dorang k...Selalu yg jadi pedoman hidup aku nie igt dorang igt tuhan, klu igt drg mesti ingat selalu mak suh semayang...tapi sekarang aku dah jumpa diri aku...hehe tapi klu mak nk pesan gak lagi bagus tuh..hahaha kecik2 mane la nk tau penghayatan sgt kan, dah besa ni baru leh pikir nape la mak aku suh sgt2 aku jgn tinggal solat..tengkiu2..peace mak oii..

Hehehe mcm la kau ni jauh sangat beb, kat kuching je pon...lantak la janji aku dh lame sgt tak blk..nk setahun gak lorr..perghh bila agak2 erkk plg sempoi cuti? klu cuti sekolah musti ramai yg nk cuti, ape2jela janji aku cuti sudaaa...boleh lepak ngan kengkawan2 aku yg giler babeng punyer perangai...kawan2 skola ramai da kawen tapi bdk2 kg ramai yg still bjg...ohh yess..lepak tepi kg siap basking sampai mlm bute hehehe...paveret tuh..tapi agak2 arr beb..kang tak masal kena baling ngan kayu adoiiiii..buat bebudak PJD tggu aku balik, surprise punya aku bawak utk korang hahaha...

Arghhhh mengantok la pulak dah....tido dulu la kengkawann , chow dulu...
bye..
Assalamualaikum..

5 ulasan:

mindbreaking berkata...

pengorbanan seorg ayah 2 sngat mulia, hargailah dia semasa dia masih ada...

Al-Faizal berkata...

yup btl tu...kena bls jasa mereka hingga ke akhir hayat kita..

Afzainizam berkata...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

huh bisa betul kekata ayah ko tu ye... pasal aku teringat kata kata tu .... ayah aku pun cakap camtu....

pasal aku tak suka kerja kelapa sawit tu.... tak reti betul.... dari aku kecik sampai aku besor cam ni aku mmg tak pandai tul petik buah sawit tu...

yup kalaulah di pertanggung jawabkan nanti bolehkah aku kerjakannya...

ayah We love u..... aku angah achik uda usu sangat sayang pada ayah...

Al-Faizal berkata...

hehe btl tu bro....jgn syg mak je, ayah pon kita kna amek berat gak beb..

Addin Liyana berkata...

sungguh tabah..setahun x balik kg.
leh lak tahan "homesick" tu..hmm
sedangkan saya je yg x de lah jauh sngt dri kg..jb ke batu pahat je kot.
tapi,bila 2 minggu x balik dah macam 2 tahn x balik..for sure demam2 rindu..huhuhu
pinjam semangat jap..ngeh

Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)