25 Oktober 2014

Perasaan ayah

Alhamdulillah... tanggal Jumaat 1132 pagi bersamaan 06 disember 2013 maka lahirlah puteri sulungku bernama Amni Nuraisyah bte Faizal. Tak tergambar perasaan masa tu bila dianugerahkan oleh Allah dengan kurniaan yang tak terhingga. Menjadi amanah abadi ku dan melayakkan aku dan isteri menjadi ibu bapa. Syukur ke hadrat ilahi juga kerana mempermudahkan urusan bersalin isteriku sepanjang proses kelahiran Amni.

Sebagai ayah 'baru' tentulah risau bila saat-saat kelahiran hampir tiba. Banyak doa dipohonkan, solat hajat dan bermacam-macam lagi yang mesti kita lakukan demi menjamin keselamatan ibu dan bakal anak. Andai kita puas berusaha tetapi sebaliknya anggaplah juga ia mungkin suatu ujian keatas diri kita yang terpilih untuk menerima ujian. Tetapi apa didalam hati saya, janganlah sombong dengan Allah, pintalah walau sekaya mana, sesihat mana kita dan tetap menganggap kita adalah bukan siapa-siapa kecuali makhluk dan hamba Allah.

Sejak dah ada anak ni, mulut sentiasa tersenyum, hati selalu riang bila teringat telatah anak ketika dirumah. Alangkah indahnya bersama. Semoga dengan adanya anak ku ini menjadi pendorong semangat untuk melalui segala dugaan dunia dan akhirat.   


24 Oktober 2014

Ride mencari ketenangan

Assalamualaikum.

Dah bersawang blog aku ni semenjak aku dah malas taip kat blog ni. Bukak-bukak balik senyum sorang2 bila bace post yang lama-lama. Apedaa aku merepek ni..

Akhir-akhir ni jiwa aku kacau bilau, pendek kata tak tenteram tak tau ape sebabnye..mungkin sedikit masalah kesihatan aku yang tak berapa baik ni. Yelah umur semakin tua, semakin larut ditelan usia la katekan. So hari ni aku ambik keputusan untuk ride ke bukit tinggi untuk melepaskan sedikit kecelaruan otak aku ni. Banyak yang aku fikirkan, tentang masa depan, tentang diri sendiri dan tentunya dosa-dosa lalu yang sering menghantui diri aku ni. Siapa tak pernah buat dosa kan.. Tinggal solat satu waktu pun beribu tahun kat neraka nk bayar apelagi dosa-dosa lain. Ya Allah, berjayakah aku masuk ke syurga nanti. Teringin aku tapi aku sendiri bukanlah seorang ulamak atau orang-orang alim lain. Aku cuma insan biasa yang penuh dengan khilaf dek tarikan nafsu semulajadi manusia. Memang sudah nak hindar dosa dari diri kita. Sekecil-kecil dosa sampai sebesar2 dosa pun manusia pernah buat. Tapi aku yakin ade orang yang sangat minimum akan dosa dia dan ada jua yang maksimum dosa mereka. Dimanakah kita sekarang? Kalau aku sanggup aku letakkan akulah orang paling bawah, paling teruk didunia ni agar aku tau yang aku ni tidak layak untuk syurgaMu ya Allah, tapi aku tidak pula nak masuk nerakaMu ya Allah. Semua orang tak nak masuk ke neraka. Tiada seorang pun. Yakinlah kita tetap akan masuk neraka walaupun sebentar, yakinlah yang kita akan dihimpit di dalam kubur. Tapi yakinlah jua Allah maha pengampun. Kalau iblis dan syaitan meminta dan berdoa kepada Allah untuk menyesatkan manusia pun ditunaikan, takkan Allah tak meneriba taubat kita, pengampunan kita tidak kira siapa kita dahulu dan sekarang. Aku yakin, Allah berhak menentukan segalanya.

Dari kecil kita lahir sehinggalah kita besar begini, apakah sumbangan kita pada diri kita, suami, isteri serta anak2? Tapi tanyalah apakah investment akhirat kita sudah kukuh ke belum. Aku bukan ingin ceramah tapi sekadar mengingatkan diri sendiri. Akhir-akhir ini jugak aku merasakan macam dekat je ajal tu. Macam jap lagi jer, macam esok je last kat dunia. Yang aku tau bila mati nanti kita akan menangisi masa lalu kita iaitu masa kat dunia kita ni, kenapa tak penuhkan dengan bersujud kepada Allah, membaca kuran, tahajjud dan sebagainya. Bukan tak mampu tapi malas. lagi teruk kita sering utamakan dunia dari akhirat. Bimbang itu dan ini walhal tempoh kat dunia ni sangat-sangat sementara dan singkat. 60 tahun dunia itu tak lama. Seribu tahun kat akhirat lama tak? Korang pon tau sendiri. Kenapa kita terlalu memikirkan dunia? sebab kita kurang solat, kurang baca AlQuran, tidak kenal Allah. Siapa kita untuk dijadikan, untuk apa kita dibumi. Masya Allah..

Akhir-akhir ini jugak, banyak peristiwa lalu menjadi permainan minda. Masa yang gemilang dan masa duka juga menjadi kajian minda untuk masa-masa yang akan mendatang. Soal kedudukan kita dengan Allah jangan dipersoalkan. Perbaiki diri dulu baru boleh memikir siapa kita dengan Allah, bagaimana hubungan kita dengan Allah. Teringin aku mati dalam keadaan senyum, berbau harum, dan masih berpeluh, Tapi siapakah aku. Ya Allah...sesungguhnya aku tidak dapat meraih itu semua kalau dikirakan. Hanya Allah yang maha pemurah. Andai amal jariahku tak diterima, tetapi terimalah solat-solat ku, hafazan ku agar jadi bekalan yang menerangi setiap gelap ku di alam kubur nanti. Perelokkan lah zuriat ku, isteri ku supaya dapat memberi manfaat ketika aku tiada nanti. Aaminnn insyAllah. Semoga kita menjadi orang-orang yang soleh.
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)