08 April 2012

kasi pusing satup


Hari ni bape haribulan ek? Aku pun dah lupe. Tapi takpe janji aku taip.. Panas jugak cuaca hari ni beb, rasa tak tau nak pegi mana selain tido. Nak makan pun malas jugak rasanya. Tadi pegi beli recorder satu, tingin plak setelah belas tahun maybe puluh tahun (aku pon tak kira) selepas last pegang rekorder, ala alat muzik yg masa darjah bape tah kita blajo dlu. Tengok kat youtube ada la pulak mamat budak sekolah agama ni terer main sekorder juga flute. So dah aku ni memang jakun kat alat2 muzik aku beli la satu kat kedai auntie pagi tadi lepas melantak nasik. Pergh lenguh gak nak main menatang tu, yela lama sangat tinggal. Sebenarnya aku nak cari seruling tapi belom jumpa2 lagi yang precision pnya, praktis tangan guna rekorder dulu. First day aku dah dapat sket lagu  ombak rindu hahaha. Kalau lagu rock aku cari pakai rekorder memang tak buleh la jawabnyer. Aku bukan ape, kadang2 rasa sunyi la pulak, kadang2 happening je dunia. Ntah la beb dah adat kesana sini kot. Nak balik kampong ni. Nak release tensen cukup2. Perkara yg nak aku buat pun mcm dah hilang mood la plak. Ntah la, (asik ntah jer) haha.
Ok aku ada call sorang tu, dia ckp ada jual seruling baik punya. Target nak cari chord C punya seruling, sebab paling nyaring, tadi berejam aku blasah rekorder tuh, best bro best bro hadoi. Terubat jugak kesunyian aku, dah aku ni tak reti nk bersosial keluar sana sini tak tentu hala, apelagi nk kua malam2 takde keje aku. Malam la mcm2 boleh jadi, kang termaksiat la ape la, pun ca tu punca haha.  Kontrol diri beb, bukan ape sekarang ni bohsia pon melambak, apelagi bohjan ekeke. Aku tanak join depa. Duduk rumah sudah. Layan seruling bambu hati pon tenang jiwa pun senang. Balik keje sampai lewat malam pon nak gi enjoy gak aku tak tau la. Eh aku rasa ade tempat aku nak tuju dekat2 minggu ni haha. Thrill punya ada beran? Rahsia beb kah3..Cuti ni kepala naik tanduk ler. Kepala batu jadi kepala tanduk, sapa punya pasal? Haha. Guruh dentum2 ni, baju aku tak angkat lagi kat jemuran..owh yea idea tade dah. Mau angkat baju dulu...calo calo bette...gua blah dulu..

04 April 2012

Pusara dilebuhraya

Sesekali berangan best jugak. Teringat aroma lagu pusara lebuhraya dendangan kumpulan Ekamatra, vokalisnya rahmat, Memang terbaek ah. Ingat lagi masa first aku dengar lagu tu tang intronyer yang menyengat. Bleh pulak terbayang gunung ganang berembun waktu pagi tepi highway. Yela dulu kecik2 aku berangan nak merantau, pegi sana sini tempat orang, rasa macam masa tu malaysia ni besar sangat. Sekarang dah beso satu malaysia dah aku pegi, untung jugak aku dapat kerja camni. Gaji tak besor tapi kepuasan hidup tu berbagai-bagai. Tapi ronda tetap ronda dengan motor kapcai aku, kete ada tapi jiwa aku tercurah kat situ, duduk atas motor berjam-jam tak tahu mana hala tuju. Bagi aku dah macam terapi minda, salah satu cara aku hilangkan kekusutan dalam kepala aku ni, kalau bahasa teknikalnye pressure relief valve, one way only. Lepas puas berpanas berhujan naik moto aku rasa tenang beb. Aku tak bole simpan lama2 dlm otak aku segala masalah, tu lah salah satu aku setel masalah haha. Sebab dlm perjalanan tu aku dapat berbincang dan bermuhasabah diri. Apekan daya, merantau sorang,berpindah2, segala payah jerih aku dah lalui yang pahit manis hitam putih alhamdulillah berjaya dilalui. Isap rokok jap....fuhhhhh...sampai bila la aku nk merokok ni. Hah tu salah satu jugak haha. Pelan pelan la aku benti rokok nanti. Kang mati awal aku tak sempat nk kumpul dana utk ke syurga. Dana dunia ni takat tu jer, watpe nk kejor kaya dunia kalau kt akhirat dah tau kita miskin amalan. Timbang2 dosa je lebih.. sedih wok.. Apepon gua tetap rockers, rockers dalam iman la katakan, tahniah buat brader sham kamikaze dah dapat hidayah waktu memuncak naik dan waktu muda2..Allah sayang kat dia, Allah sayang kat aku jugak tp maybe aku yg degil hehe..Tingin nk sempurna hidup tanpa dosa, tapi apalah aku ni manusia biase je bro.Ni dah jauh cerita pasal lagu pusara lebuhraya nih hadoiyai. Takpe la, blog aku blasah jer ape2. Selamat malam semua.


02 April 2012

Sana gelap sini cerah

Malam masih muda, mata makin layu, dengor lagu pon semacam jer aku rasa. Alhamdulillah sampai jugak aku kt k.l ptg tadi. Tak sempat plak nak jumpe semua masa nak blah tadi. Apepon mggu depan aku balik kg lagi. Tapi ada jugak aku belajar dari wekend ni. Kotak pemikiran manusia terbatas tapi anggaran jarang tersasar dari jangkauan aku. Yela aku manusia, selalu tengok perkara yang dah berlaku, belajar dari pengalaman, org cakap simple matematik. Ye pengalaman tu mendewasakan kita, semakin lama semakin cekap kita handle sesuatu perkara. Jangan risau, kita dua kau dan aku. Aku adalah aku dan kau adalah kau yang buta. Dah jalan dia buta nak buat macam mana. Ada jugak kadang2 yang cuba celikkan tapi dah sedap jadi  buta nak membuta je kejenyer. Payah gak kan, manusia ni mana boleh kalau orang lain yang ubahkan diri dia. Dia sendiri je yang boleh, yelah Allah dah tentunya tapi kalau kita tak mencari tak mengkaji tak mencuba mana nak dapat. Malas memang rugi, pasrah tak sudah2 pahtu seronok pulak. Haiyahhh..payah bebenor la. Satu-satu benda kita nampak gilir-gilir sampai la kita nampak semua. Tu pun kalau sempat lah, tak sempat elok jugak kan. Hah yelah, kalau dah tu yang kita nampak jalannya yang bakal terjadi redha jelah. Allah maha adil maha mengasihani dan segalanya. Dia takkan biarkan kita begini dan takkan biarkan kita begitu. maksud aku yang tak baik berlaku kat kita. Segalanya adalah terbaek. Hmmm susah betol aku nak ungkapkan. Ude aku punya pasal ni otak aku terbang sana sini hahaha. Apepon tengkiu la der share pengalaman hidup ko yang bukak kepala otak aku ni makin luas macam v-tec besor la pulak. Haah ye ade betolnya jugak, life ni simple, kita jer yang susah2kan puncanya tuh tuh, yang bernama nafsu tuh. Takla keparat sangat tapi salah guna doh. Apepon pulak, sorong tetap akan tarik, tarik akan tetap akan menyorong..giler ah..racun kalau kita telan selalunya kompom kita akan mati, tapi madu belum tentu boleh menyembuhkan segala2galanya...wallahualam.
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)