27 Februari 2012

Syukur Alhamdulillah Ya Allah.

Entah mengapa tiba-tiba sekeping ini begitu luruh, mengenang kembali akan dosa-dosa lalu. Adakah taubat ini diterima hendaknya. Terasa sedikit jauh dengan yang Esa, rindu akan dugaan-dugaan yang hebatMu ya Allah. Dugaan itulah yang buatkan aku selalu ingat padaMu. Mungkin sebelum ini aku alpa dengan tanda kasih Mu ya Rabb..Tanda Mu itu adalah dugaan, payah jerih menempuh hidup ini. Mungkin tersalah cara, terlalu memikirkan ujianNya yang besar itu sampai lupa itu adalah tanda-tandaNya. Hening sangat terasa malam ini. Jauh dibawa larutan malam. Alhamdulillah diberi peluang untuk merenung jauh kedalam diri ini. Masih dibukakan hati untuk mengingatiMu. Walau agak berat kaki ini melangkah, tetapi jika tidak dipaksa manakan datang iman. Biar ia bergelora biarpun ia bermusim. Kita cuba untuk berubah dengan memaksa diri berubah. Tiada siapa mahupun ibu bapa sendiri untuk merubah segalanya. Hanya kita seorang diri. Orang lain takkan mampu untuk mengubah diri kita walau bagaimana sekalipun kecuali hanya sebagai penghantar dan penyampai. Relakan lah diri kita untuk mencuba perkara yang mungkin akan ditertawakan oleh orang lain. Siapalah mereka untuk kita jika hanya mencari kepuasan dengan cara sebegitu. Jika berubah kerana seseorang maka sia-sialah dia. Itu bukan perilaku sebenar kita. Terasa ingin kembali pada diri aku yang dulu. Yang selalu menangisi akan kekhilafan diri, yang selalu bersabar dalam perjalanan menuju ilahi. Aku percaya, sebesar manapun dosa jika kita berusaha insyAllah akan diampunkan kerana Allah maha pengampun dan maha segala. Terima kasih ibu buat yang mendidik aku dengan baik. Sebak kembali dihati bila terkenang kembali pengorbanan agung wahai si ibu. Terimalah Yasin buat tatapan kudusmu disana...Semoga kita berjumpa lagi diakhirat kelak. Aku amat merinduimu ...Dari anakmu. Faizal..

26 Februari 2012

Selamat hari tua

Hari ni besday aku lagi yang ke ke ke...28, tua dah aku rupanya hehe. Rasa cepat sangat masa berlalu, pejam celik pejam celik tido dahh masuk umo yang ke 28. Tapi still bujang lagi adoi ape nk jadi. Tu lah kita, masa sekolah dulu rasa lambat je nk dewasa, tapi lepas masuk alam remaja kemudia dewasa rasa cepat sangat. Alhamdulillah syukur umur aku masih panjang, masih sihat dan cukup anggota badan. Tapi tahun ni dan seterusya tetap takde seorang ibu dan nenek kesayangan aku lagi. Smoga aku boleh bawak diri aku ni kearah yang lebih baik nanti insyAllah. Terasa segala yang berlalu tu cuma sedetik, pantas giler. Haishhh...camne ni erk. Tadi jamming bawak lagu-lagu kenangan, tingat balik memori lama. Aduh aku ni tak habeh2 dgn memori lama haha. Yela dari kenangan itu la kita membesar dan lalui kan. Apepon terima kaseh buat orang yg dah wish besday kat aku lebih2 lagi orang yg paling istimewa hehe. syhhh... Aku tak penah harapkan orang wish besday aku atau bagi hadiah. Dah biase camni kan, orang laki mane la utamakan benda2 gini. Yang penting sihat dan ada perancangan setiap tahun. Alhamdulillah sekali lagi....nak taip Alhamdulillah banyak2 kang korang bosan plak hehe. Hepi besday to me yieeehaaa...Assalamualaikum..

09 Februari 2012

Hyee...

Biaser ler, dok santai-santai kat bilik ni tak tau nak buat ape. Macam sia-sia je tak wat mende. Memang btol pon, dari melayan game yg tak sudah-sudah atau tgk movie yg merepek lagi teruk dari kerepek masuk angin lebih baik aku usha blog aku nih. Malam ni off jamming, malam jumaat la katakan, satu team rockers aku pi surau ada sambutan maulud. Nak tergelak pon ada tapi ok la yg tak pnh amek air smayang ntah bape lama pon join Alhamdulillah buat kawan2 aku. banyak jugak penceramah jemputan tadi, banyak sentuh fikir diluar kotak berteraskan Nabi Muhammad s.a.w. Agaknya dimanakah kita erk? nak taip tapi rasa malas sangat plak. Cukup la tak sia-sia datang blog aku nih hehe...okebai!

07 Februari 2012

Parit Jawa movie

Gek cilik cilik mbiyen, nang kenelah dingenangi, ciliik clilik gek mainan nang kene, sukak banget, openn banget, ager sore guyu banget kambek sukak sukak, koyo awan kambek seng seng wingi, koyo bengi kambek bulane koyo kembang kambek wangine, koyo kui lah kuyupe podoanne, tapi saiki kabeh wes dadi koyo wong laen, orak ono kuyup orak eneng kasih sayang, ager lah urepe kenek diundurke, aku arek kue kabeh cilik seng lawase, kue reti opo ora? nang kenelah kembaran mu kakange diari ari dipendem karo bapak kue, bapak arep kabeh kuyup kabeh manggon nang kene, nang tanah kiye nang ngumah kiye, tp nak kue dol tanah kiye, podolah nek kuo ngedol awak mu dewek, mentolo kabeh ngelanggar amanahe bapak karo kakang, ojo sesok urepmu sek tulo-tule wes arwahe wes orak relo...Pulangkan kasih pada saudara, pulangkan cinta pada ibunda, pulangkan sireh pada gagangnya, pulangkan pamor pada kerisnya, pulangkan mahkota pada takhtaknya , smoga tanah ini agar tetap jadi warisan kita....berulang kali aku tengok babak last dalam filem telemovie "Parit Jawa"...Begitulah ending babak dalam cerita tersebut,seakan lakonan Ruminah Sidek tu umpama pesan orang tua aku sendiri terhadap aku. Sedih giler bab tu, berpuluh kali aku rewind,memang cerita ni agak sadis kerana anak-anak yang lupekan orang tua dan asal usul.. Semoga kita selalu mendapat hidayah dan sering membahagiakan orang tua kita nanti tak kira hidup ataupun mati. 
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)