26 Februari 2011

Dulu kini dan selamanya~

 Hari nie 26 Februari 2011, tarikh yang tak asing lagi bagi aku. Hujan dan sejuk, bersantapkan semangkuk megi kari dan secawan kopi cukup melegakan aku. Semalaman hujan dibumi Sarawak , limpahan rahmat dari yang esa. Kebetulan hari ni off day, dapatlah aku legakan peha aku yang sengal ni lama sikit.


  Biasalah bila aku duduk sorang-sorang nie sambil layan lagu terasa sangat santai dan relax. Bila dah relax2 ni mula lah kenangan aku datang lagi. Tak habis-habis kenangan haha. Kali ni aku nak story sikit pasal aktiviti aku yang pastinya tak dpat aku nak lupakan sampai bila-bila. Sewaktu aku kat sekolah menengah dengan kawan-kawan seperjuangan.


Tahun 1999 mungkin jadi tahun pertama dunia aku kenal satu dia yang sampai sekarang ni aku akan bawak kemana-mana. Dia yang banyak simpan memori-memori lama sepanjang aku hidup ni, dia la kawan dia la sahabat sejati aku suka dan duka. Walau dia tak boleh cakap tapi bagi aku dia faham dengan bunyi yang dia keluarkan. Ingat lagi masa aku memula kenal dia, nk sentuh pun takut, malu pun ada kalau-kalau member gelakkan aku. Penah gak jari jemari aku sampai melecet dok main dengan dia. Penah jugak dia nak jadi mangsa kemarahan aku. Yela masa tu aku baru je kenal dia, tak reti nak layan dia camne, asik pegang jer usung kesana kemari, pagi, petang malam mesti aku lepak dengan dia. Setiap malam minggu mesti aku dating dengan dia, wajib! kalau tak jumpe dia alamat kusut la aku. Selalunya aku lepak sekali dengan kawan-kawan aku kat satu tempat. Kena bayar Rm20 sejam. Dah minat nak buat camne janji puas hati. Sebab selalu lepak kat situ tokey tempat tu jadikan aku pelanggan terhormat. Lepak situ free setiap minggu, wow! indahnya dunia tuhan saje yang tahu. Sampaikan satu hari tu tokey jemput aku dengan kawan-kawan pergi buat show kat majlis kenduri kahwin member dia. Siap dapat upah lagi. Aku memang betol-betol puas main dengan dia dulu. Tak cukup dengan tu kadang-kadang aku bawak dia lepak kat kampung sebelah dari lepas isyak sampai la pukul 2-3 pagi (kalau hari cuti la). Kadang-kadang tu sampai tak balik rumah tido rumah member aku dok layan dia. Satu hari tu geng-geng aku buat pondok buluh, agak besar jugak la boleh la nak main 5-6 orang sekaligus. Balik sekolah je kesitu takde keje lain. Tapi takde la sampai lupekan semua yang mane patut aku buat. Waktu terluang la der. Aktif sangat sampai la habis sekolah, aku pon tak tau kenape aku hantu sangat dengan die. Mungkin darah seni ni mengalir dari zaman moyang aku lagi kot. Dia pun okay je dengan aku, ngam kot. Dah jodoh nak buat camne. Sampai je umur aku 18 aku dah start lupekan dia, kadang-kadang jer aku jenguk dia. Kadang-kadang tak jenguk langusng lagikan nak pegang. Ni la manusia kan, yela masa tu aku dah keje, busy jer manjang. Gi keje balik terus tido. Keje kontrak je masa tue walau hasilnya lumayan tapi penat sampai dia yang aku sayang pun tak diendahkan. Lepas tu aku dapat kerja lain, kerja yang aku kerjakan sekarang nie. Dia kembali bersamaku. Tapi versi yang lain pulak. Adik kepada yang lama yang lagi canggih dan moden lagi sifistikated. Welkam to my life ;-) Ibanez Gio GSR200 D.O.B 25th Feb 2011. A great big present to my birthday and my life hehehe...jangan jeless.
Ibanez  aku punyer yg laen watak tambahan jer hahaha.
  Oh yer jangan slah paham plak wakakakaka....

24 Februari 2011

Sedikit ulasan perlawanan Malaysia vs Pakistan 2-0

  Hari ni Malaysia sekali lagi dah membuktikan kehebatan dengan menumpaskan Pakistan dengan kemenangan 2-0 (London Olympic qualifier 1st leg), tak sengaja tadi tengok kat kedai makan dengan kawan-kawan. Ni yg nak story nih.  Memula plan nak gi stadium tapi rasa mcm malas la pulak so tukar haluan ke kedai mkn Rejab tom yam kat batu 3 Shah Alam. 

  Sesampai je kat sana terus duduk depan tv tengok result dah 1-0, tak bape minit pas tu ada free kick tapi terkena tiang, terus bersemangat nak tengok. Terpinge-pinge yang nak amek oder tengok kami dok riuh depan tv. Ralit habaq hang sry la dik terus oder tom yam seafood ngan kailan ikan masin plus kopi ais. Ape yang buat aku agak bangge la sket dgn team bola Malaysia malam ni diorang punyer fitness, stability dgn agility. Technicity hehehe...pom bole tahan jugak kira overall Harimau Malaya kali ni memang tip top condition lah. Pakistan mmg takle blah nak kejor player kita yang laju tahap cipan kena asteroid. Banyak kali aku nengok dengan selamber badaknyer player kita curi bola dari kaki player Pakistan, nape tah mereka itu senang sangat terlepas bola walhal dikaki sendiri. Mungkin pemain kita dinaik taraf dari segi teknikal dan mentalikal eh mentality..sori silap.. Key personnal semua beroperasi dengan baik,  tak banyak buat kesilapan sengal. Ending serangan ada sedikit lemah la tambah pulak goal keeper pakistan perform all out malam ni. Tembus gak dua biji hahaha...Ada satu babak tu player no 6 kena himpit dgn dua org player pakistan, dua-dua player Pakistan yang mengapit no 6 tadi teguling-guling kesakitan lepas jatuh padahal no 6 tadi steady jer sambil garu-garu dagu kekompiusan. Kami yang tengok pun penin camne yang kena himpit leh steady, itulah player kita walaupun badan cekeding tapi mantopp. Rata-rata setiap kali kita bagi 'body' je sikit mesti diorang tergolek-golek. Alahai sian aku tengok, maybe stamina diorang lemah la. Badan besar bagak tapi lembik ceh.."karpitt karpitt, mau beli ka bang?" Bebudak ni dok gelak pasal diorang suke jual karpet kt Malaysia nih.  Goal keeper kita ada jugak ceritanya, si sape tu Fahmi erk? Ade satu try dari Pakistan tapi fahmi ni tangkap, kebetulan pulak kepala si mat pakistan ni termasuk kat lingkungan tangan Fahmi pegang bola. Pakistan tu try la nak lepaskan bola tu dari tangan Fahmi, bola terlepas dan Fahmi hulur kaki nk buang bola sbb mamat tu depan dia terus pengadil tiup wisel, mana boleh curi bola dari tangan goal keeper oii. Brader paskitan ni tak pueh hati terus sepak 'anu' si Fahmi..Geram kitorang weh...Nahhhhhh terus kena kad merah perchoma. Bongok betoll lah..Terkebil-kebil macam kena tampo dgn cikgu sekolah dia sambil keluar padang. Tak lama lepas tu terus Malaysia dapat gol yang kedua hasil rembatan kencang tah sape tah nama dia aku tak tau, memang deras lah kirenyer. Maklum la, lps Pakistan main cume 10 org, M'sia makin laju buat serangan bertubi-tubi. Semua semat2 belak0..Aku ingat lagi no 9 player kita, ending dia tak bape mantop la, kalau la Safi Salee(btl ke nama dia ni?) ada tadi tah bape header dan tendangan kencang dia sumbat dalam gol Pakistan tu. Banyak try kita on target tadi tak terkira la, cume luck tak dak beb. Semua mabeless2 punya try.

  Balik jer dari tengok bola tadi ada beberapa mat motor laungkan 'Malaysia' berkali-kali lepas nampak bendera kita kat baju membe aku,layankan sudaah. Rumusan aku: kira sekarang team bola Malaysia atau lebih mantep lagi 'Harimau Malaya' dah dapat corak tersendiri dan boleh maintain permainan yang cantik macam sekarang ni. Semua tak pentingkan diri sendiri, masing-masing main baik, stamina pom power renjer dah cuma aku harap kita dapat maitain dan tingkatkan lagi mutu permbolaan tanahair. GOOD LUCK MALAYSIA! my pride..we'll support Harimau Malaya forever..

23 Februari 2011

Beware of 2011 computer virus!!!

OPRAH WINFREY VIRUS: Your 200MB hard drive suddenly shrinks to 80MB, and then slowly expands back to 200MB.
AT&T VIRUS: Every three minutes it tells you what great service you are getting.
MCI VIRUS: Every three minutes it reminds you that you're paying too much for the AT&T virus.
PAUL REVERE VIRUS: This revolutionary virus does not horse around. It warns you of impending hard                        disk attack--- once if by LAN, twice if by C:>.
POLITICALLY CORRECT VIRUS: Never calls itself a "virus", but instead refers to itself as an "electronic microorganism."
RIGHT TO LIFE VIRUS: Won't allow you to delete a file, regardless of how old it is. If you attempt to erase a file, it requires you to first see a counselor about possible alternatives.
ROSS PEROT VIRUS: Activates every component in your system, just before the whole darn thing quits.
MARIO CUOMO VIRUS: It would be a great virus, but it refuses to run.
TED TURNER VIRUS: Colorizes your monochrome monitor.
ARNOLD SCHWARZENEGGER VIRUS: Terminates and stays resident. It'll be back.
DAN QUAYLE VIRUS #2: Their is sumthing rong wit your komputer, ewe jsut cant figyour out watt!
GOVERNMENT ECONOMIST VIRUS: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine.
NEW WORLD ORDER VIRUS: Probably harmless, but it makes a lot of people really mad just thinking about it.
FEDERAL BUREAUCRAT VIRUS: Divides your hard disk into hundreds of little units, each of which does practically nothing, but all of which claim to be the most important part of your computer.
GALLUP VIRUS: Sixty percent of the PCs infected will lose 38 percent of their data 14 percent of the time. (plus or minus a 3.5 percent margin of error.)
TERRY RANDALL VIRUS: Prints "Oh no you don't" whenever you choose "Abort" from the "Abort" "Retry" "Fail" message.
TEXAS VIRUS: Makes sure that it's bigger than any other file.
ADAM AND EVE VIRUS: Takes a couple of bytes out of your Apple.
CONGRESSIONAL VIRUS: The computer locks up, screen splits erratically with a message appearing on each half blaming the other side for the problem.
AIRLINE VIRUS: You're in Dallas, but your data is in Singapore.
FREUDIAN VIRUS: Your computer becomes obsessed with marrying its own motherboard.
PBS VIRUS: Your programs stop every few minutes to ask for money.
ELVIS VIRUS: Your computer gets fat, slow and lazy, then self destructs; only to resurface at shopping malls and service stations across rural America.
OLLIE NORTH VIRUS: Causes your printer to become a paper shredder.
NIKE VIRUS: Just does it.
SEARS VIRUS: Your data won't appear unless you buy new cables, power supply and a set of shocks.
JIMMY HOFFA VIRUS: Your programs can never be found again.
CONGRESSIONAL VIRUS #2: Runs every program on the hard drive simultaneously, but doesn't allow the user to accomplish anything.
KEVORKIAN VIRUS: Helps your computer shut down as an act of mercy.
IMELDA MARCOS VIRUS: Sings you a song (slightly off key) on boot up, then subtracts money from your Quicken account and spends it all on expensive shoes it purchases through Prodigy.
STAR TREK VIRUS: Invades your system in places where no virus has gone before.
HEALTH CARE VIRUS: Tests your system for a day, finds nothing wrong, and sends you a bill for $4,500.
GEORGE BUSH VIRUS: It starts by boldly stating, "Read my docs....No new files!" on the screen. It proceeds to fill up all the free space on your hard drive with new files, then blames it on the Congressional Virus.
CLEVELAND INDIANS VIRUS: Makes your 486/50 machine perform like a 286/AT.
LAPD VIRUS: It claims it feels threatened by the other files on your PC and erases them in "self defense".
CHICAGO CUBS VIRUS: Your PC makes frequent mistakes and comes in last in the reviews, but you still love it.
ORAL ROBERTS VIRUS: Claims that if you don't send it a million dollars, it's programmer will take it back. >>

(simtom-simtom virus terbaru 2011)

Betul ke tak ni ek?? hehe ntah la aku cari kat intenet jer.

Hyprobulksms

22 Februari 2011

"RINGAN-RINGAN" BAKAL LAHIRKAN KELUARGA DAN ZURIAT ZINA

Soalan
Assalamualaikum ustaz,saya baru saja membaca metro hari ini 29/07/2007.saya sudah bertunang pada hujung tahun lepas dan akan berkahwin pada bulan november tahun ini,sepanjang kami bercinta dan bertunang kami telah banyak kali terlanjur, saya nak lupakan apa yang kami telah lakukan dan saya ingin bertaubat. Saya tak nak selepas berkahwin nanti hubungan kami dilanda masalah seperti tertulis dalam metro hari ini,sebelum ini saya sudah cuba untuk meninggalkan apa yang kami pernah lakukan, saya harap ustaz dapat bantu saya,dan saya harap ustaz dapat sertakan niat solat taubat dan waktu yang wajib saya lakukan.
Soalan melalui email <-- Credit to Ustad Zaharudin

Benar, tanpa taubat yang sungguh-sungguh, pastinya benih-benih dosa dan kejahatan yang diasaskan seperti 'ringan-ringan dan zina' semasa bercinta akan merebak selepas kahwin dan seterusnya kepada zuriatnya. Nauzubillah minzalik (minta di jauhkan Allah).
Ia berdalilkan firman Allah SWT :
فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً
Ertinya : Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya " ( Al-Baqarah : 10 )
Maka sesiapa yang membiarkan ikatan pertunangan dan era mudanya dicemarinya dengan 'ringan-ringan dan zina', ia membenihkan penyakit yang serius dalam hati. Tanpa taubat yang sebenar, Allah SWT akan membiakkan lagi peluang dan ruangnya untuk menjadi orang yang celaka, dan mendapat keluarga yang bakal runtuh, kecoh dan hancur. Kelaurga yang amat berpotensi melahirkan suami yang bermain kayu tiga, isteri bercinta dan zina dengan rakan sekerja, anak yang menjadi penzina muda di sekolah dan lain-lain bencana keluarga yang pastinya diakhiri dengan penceraian dan penderitaan anak-anak. Matinya si ibu bapa ini kelak, mungkin diiringi dengan celaan atau sorakan oleh anak-anak peninggalannya.
Sudah tentu sebelum ia berlaku wahai umat Islam yang dikasihi sekalian, ubat dan 'antidot' adalah taubat dari kedua-dua belah pihak dengan taubat nasuha yang penuh kesungguhan dan keinsafan. Justeru, bagi mencapai taubat yang sebenar ini. Ia adalah seperti berikut :-

1) Bertaubat yang timbul dari ilmu dan kesedaran Islam dan bukan kerana desakan luaran. Jika belum ketemui ilmu itu, cari dan bacalah sedalamnya agar taubat ini lahir dari ilmu dan iman bukannya yang lain.
Imam Al Bukhari menyebut tentang keperluan sesuatu amal dan ibadah termasuklah taubat yang diakari oleh ilmu di dalam shahihnya hingga dibuat satu bab khas bertajuk : bab: "Ilmu sebelum beramal". Beliau menyebut firman Allah SWT berikut sebagai dalil keperluan ini:
فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مُتَقَلَّبَكُمْ وَمَثْوَاكُمْ
Ertinya : Maka ketahuilah, bahwa sesungguhnya tidak ada Tuhan (Yang Hak) melainkan Allah dan mohonlah ampunan bagi dosamu dan bagi (dosa) orang-orang mukmin, laki-laki dan perempuan. Dan Allah mengetahui tempat kamu berusaha dan tempat tinggalmu (Muhammad: 19)
Jelas disebut di dalam ayat berkenaan didahulukan perintah untuk berilmu dari perintah untuk beristighfar dan taubat.
Al-Qusyairi berkata dalam kitabnya "Risalah Qusyairiah": taubat yang pertama adalah: bangunnya hati dari kelalaian, serta sang hamba melihat keadaan yang buruk akibat dosa yang ia lakukan. Dan itu akan mendorongnya untuk mengikuti dorongan hati nuraninya agar tidak melanggar perintah Allah SWT. Kerana dalam khabar disebutkan: "penasihat dari Allah SWT terdapat dalam hati setiap orang muslim". (Riwayatkan Ahmad dari An Nuwas bin Sam'an). Dan dalam hadith:
Ertinya : "Sesungguhnya di dalam tubuh terdapat segumpal daging, jika ia baik maka baiklah seluruh tubuh, dan jika ia rusak maka rusaklah seluruh tubuh, ketahuilah itulah hati". (Hadits muttafaq alaih dari Nu'man bin Basyir).
Jika hatinya merenungkan keburukan perbuatannya, serta ia menyedari dosa-dosa yang ia perbuat itu, nescaya dalam hati akan terdetik keinginan untuk bertaubat, dan menjauhkan diri dari melakukan perbuatan maksiat itu. Kemudian Allah SWT akan membantunya dengan menguatkan tekadnya itu, melakukan tindakan pemulihan atas dosa-dosanya, serta melakukan perbuatan-perbuatan yang diperlukan dalam taubat. (Risalah Qusyairiah dengan tahqiq Dr. Abdul Halim Mahmud, dan Dr. Mahmud bin Syarif, (1/ 254, 255)

2) Bersangka baik bahawa Allah akan mengampunkan dosa yang telah terlanjur itu. Firman Allah :-
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Ertinya : Katakanlah: ""Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Az-Zumar: 53)

3) Segera menangisi dosa zina yang telah anda lakukan dengan benar-benar keinsafan. Anda perlu menitiskan air mata untuk ini, air mata insaf dan bukan dibuat-buat.

4) Berazam kukuh di dalam hati agar tidak lagi ingin kembali kepada perbuatan haram itu. Bukti azam kukuh itu adalah dengan membatalkan semua 'dating' dengan tunang itu dan tidak lagi berdua-duaan sehinggalah berkahwin.
Dr Yusof Al-Qaradawi menyebut : Yang terpenting dalam masalah azam dan tekad ini adalah agar azam itu kuat dan betul-betul, saat bertaubat. Dengan tanpa disertai oleh keraguan atau kerinduan untuk kembali melakukan kemaksiatan, atau juga berpikir untuk mengerjakannya kembali. Taubat itu tidak batal jika suatu saat tekadnya itu sedikit melemah kemudian ia terlena oleh dirinya, tertipu oleh syaitan sehingga ia terlanjur, dan kembali melakukan kemaksiatan. (At-Taubatu Ilallah, Al-Qaradawi )

Imam Ibnu Katsir berkata: "Sedangkan jika ia bertekad untuk bertaubat dan memegang teguh tekadnya, maka itu akan menghapuskan kesalahan-kesalahannya pada masa lalu. Seperti terdapat dalam hadits sahih "Islam menghapuskan apa yang sebelumnya, dan taubat menghapuskan dosa yang sebelumnya".
5) Wajib menjauhkan diri dari mendekati apa jua situasi yang boleh membawanya ke arah lembah zina tadi. Jangan berchat dan ber'sms' akan perkara yang boleh membangkitkan nafsu anda dan tunang. Hentikan dan putuskan talian jika perasaan itu mula mendatang.

6) Berterusan tawbat (selagi belum rasa hilang bersalah). Firman Allah SWT ertinya :
إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السُّوَءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِن قَرِيبٍ فَأُوْلَـئِكَ يَتُوبُ اللّهُ عَلَيْهِمْ وَكَانَ اللّهُ عَلِيماً حَكِيماً
Ertinya : "Sesungguhnya tawbat di sisi Allah hanyalah tawbat bagi orang-orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kejahilannya yang kemudian mereka bertawabat dengan segera, maka mereka itulah yang diterima Allah Tawbatnya ( An-Nisa : 17)

7) Mempergandakan amal soleh, ia berdasarkan firman Allah :
إِلاَّ الَّذِينَ تَابُواْ وَأَصْلَحُواْ وَبَيَّنُواْ فَأُوْلَـئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيم
Ertinya : " Kecuali orang-orang bertawbat, beriman dan mengerjakan amal soleh; maka kejahatan mereka diganti Allah dengan kebajikan. Dan Allah maha pengampun lagi penyayang" ( Al-Furqaan : 70 ).
Justeru, banyakkan bersedeqah, mengajar orang lain, kenalan dan lain-lain agar menjauhi dosa zina dan menyedarkan sesiapa jua yang mampu tentang dosanya. Berbekalkan pahala kebaikan ini diharap ianya dapat menutup dan memadamkan dosa zina tadi.

Tanda Sempurna
Tanda kesempurnaan taubat adalah anda merasa bencinya untuk melakukan perbuatan terkutuk itu sebagaimana takutnya dilemparkan ke neraka atau lebih mudah untuk gambarannya adalah sebagaimana anda takut dan benci untuk mati 'accident' dengan kepala terburai dan pecah isi perut dalam keadaan zina.
Tanda kesempurnaan taubat juga adalah anda akan berubah dalam majoriti sifat dan rutin seharian anda kepada yang lebih baik. Ringan melakukan amal soleh dan suka bergaul dengan rakan-rakan dan solehah sahaja.
Mengulangi Selepas Taubat ?

Imam Ibnu Kathir berkata: "apakah syarat taubat nasuha itu orang harus tetap bersikap seperti itu hingga ia mati, seperti diungkapkan dalam hadits dan atsar: "kemudian ia tidak kembali melakukannya selama-lamanya", ataukah cukup bertekad untuk tidak mengulangi lagi, untuk menghapus dosa yang telah lalu, sehingga ketika ia kembali melakukan dosa setelah itu, maka ia tidak merusak taubatnya dan menghidupkan kembali dosa yang telah terhapuskan, dengan melihat generalitas pengertian hadits:

"Taubat menghapus dosa yang sebelumnya" [Tafsir Ibnu Katsir: 4/ 392].
Imam Ibnu Qayyim membicarakan hal ini dalam kitabnya "Madarij Salikin" dan menyebut dua pendapat:
Pertama : Mengharuskan agar orang itu tidak mengulangi kembali dosanya sama sekali. Menurut pendapat ini, ketika ia kembali melakukan dosa, maka jelaslah taubatnya yang dahulu itu batal dan tidak sah.
Kedua : Ia pendangan majoriti ulama , hal itu tidak menjadi syarat. Kesahihan taubat hanya ditentukan oleh tindakannya meninggalkan dosa itu, dan bertaubat darinya, serta bertekad dengan kuat untuk tidak mengulanginya lagi. Dan jika ia mengulanginya lagi padahal ia dahulu telah bertekad untuk tidak mengulang dosanya itu, maka saat itu ia seperti orang yang melakukan kemaksiatan dari permulaan sekali, sehingga taubatnya yang lalu tidak batal.

Kumpulan ini berpendapat, tidak disyaratkan dalam kesahihan taubat itu ia tidak pernah berdosa hingga mati. Namun jika ia telah menyesal dan meninggalkan dosa serta bertekad untuk meninggalkan sama sekali perbuatannya itu, niscaya dosanya segera terhapuskan. Dan jika ia kembali melakukannya, ia memulai dari baru catatan dosanya itu.

Namun, jangan tersilap memahami pandangan majoriti ini sebagai untuk menyematkan sikit azam untuk melakukannya lagi. Kerana jika terdapat azam dan niat jahat itu di celah hati tatkala taubat, taubat itu tidak sah menurut seluruh ulama dari kedua-dua kumpulan.
Credit to Ustaz Zaharuddin for the information

20 Februari 2011

Permainan Tradisional

  Setiap orang ada kenangan masa zaman kecik-kecik dulu kan. Sambil duduk kat pangkin minum air kopi dengan biskut kering ni teringat plak aku masa budak-budak dulu. So aku nak kongsikan sedikit dari kenangan-kenangan aku satu masa dulu. Bab permainan-permainan tradisi yang dah dilupakan sekarang. Mungkin ada permainan tradisional yang akan aku ceritakan kat sini korang tak penah dengar. Hehe asik kenangan je aku kan, bak kate kawan-kawan aku diorang ckap blog aku ni bnyk mengimbau masa lalu. Whatever la blog aku, bantai jelah.

  Kebanyakan permainan-permainan kat kampung aku dulu ikut musim jugak, tak semua permainan dimain serentak. Contohnya ketika hampir musim tengkujuh angin kuat, so layang-layang dan wau adalah permainan yang utama masa tu. Layang-layang tu diperbuat dari lidi, suratkhabar dengan getah pokok getah.Setiap kali balik dari sekolah terus tukar baju bergegas capai layang-layang masing-masing. Kumpulkan geng-geng pastu naikkan sekali ramai-ramai. Memang meriah giler la masa tu. Pastu kadang2 ramai jugak yang tinggal terus layang2 tadi diudara. Keesokan paginya tengok-tengok dah terhempas haha biaselah bila malam masuk ke pagi angin bertukar haluan. Jadi layang2 tadi tak stabil bila berubah haluan angin. Kalau musim cuti sekolah lepas je sarapan pagi terus pegi port. Port aku dulu kat kuari sebab luas angin pun kuat. Sehari suntuk kat sana sampai la petang. Penat tak terasa bila duduk ramai-ramai sampai tak ingat nak makan hehe.

  Gasing jugak antara permainan favourite kat kampung ni. Masing-masing alter gasing sendiri, ada yang kasi thumb tac la rebus dalam minyak enjin la, rendam dalam longkang la macam-macam lagi. Yelah nak bagi gasing tu kuat dan padat, bila kena pangkah nanti takla cepat pecah. Dulu gasing dalam 50sen jer. Kadang2 tu buat sendiri. Cara pangkah pun ada macam2 gaya, pangkah layang, pangkah batok macam2 la. Ada tu plak silap angle terkena kepala member sendiri. Tu adatlah. Aku sendiri penah kena kat tulang keting adoii sakit giler. main gasing ni ada pangkat2nya dari perdana menteri, tim. menteri, menteri sampai la kuli batak haha. Tu gelara bagi pusingan pertama nak tentukan sape pangkah sape. Aku dah tak berape ingat nak citer pasal pangkat tu.

  Kadang-kadang ada pulak budak2 kampong masa tu main satu permainan panjat pokok. Sape paling cepat dan paling tinggi panjat pokok dia selamat la, Nama permainan tu '1 2 3 dum' ntah korang penah dengar tah tidak. Area Johor punya permainan.  Osom pastu sape yang kalah kena pegang galah, kira 1,2,3 pastu sape yang selamat tadi tu kena lari secepat mungkin panjat pokok hehe..sape yang tak cukup tinggi dan terkena galah sape yang jadi tu kena turun lah kena pegang galah pulak. Gitu la ceritanya.

  Polis sentry plak selalunya budak-budak kampung aku main masa ada rewang atau malam masa org kampung gotong royong untuk kenduri kahwen. Main gelap-gelap habis periuk semua kami langgar. Kalau ada sepuluh orang so kena divide dua, 5/5. Lima jadi polis lima lagi jadi penjahat. Polis kena tangkap penjahat sampai habis masuk lokap. Lokap tu takla macam lokap betol tapi lokap dijaga oleh anggota polis tadi hehe. Bila habis polis tangkap orang jahat, tukar plak. Jahat tadi jadi polis. Kemenangan dikira berapa round geng tadi menang.. Selalunya main 5 set dah pewai semua huahuahua..

  Konda -kondi musti korang tau kan? kat tempat aku kitorang panggil cotek ayam. Permainan ni kadang-kadang tak tengok musim. Bantai jer kalau dah bosan dengan permainan sebelumnya. So aku tak payah la nak cerita camne nak main permainan tu k.

  Penah dengar senapang lantap tak? Senapang tu dibuat dari buluh, menggunakan peluru dari buah cerperai. Kalau kena sakit woo. Selalu dimainkan kat kawasan semak samun sbb nk bagi thrill. Konsep sama macam polis sentry tu, orang jahat lawan orang baik. Selalunya kalau dah musim main benda ni kat basikal tu tersangkut lah buluh lantap kemana saje pergi. Pastu tak pasal-pasal ada anak dara sunti kena tembak kat punggung huahuahua. Nakal betol masa tu tak hengat.

  Kalau nak taip kat sini semua rasanya memang banyak la. Cukup aku kongsi yang mana masih segar dalam ingatan aku (macam lagu xpdc pulak dah). Ting-ting la galah panjang la baling kasut la dam macam-macam lagi. Semua tu hasil kreativiti orang-orang yang terdahulu. Sampaikan lori bawak tanah pun buat. Abang aku sampai boleh buat bajak korek buat korek longkang. Pistol pakai belerang mancis pun ada. Phewww.. mula dah otak aku tetibe kat dalam zaman tu. Okay la penat la taip banyak-banyak. Harap korang enjoy ape yang aku kongsikan kat sini. Tergelak-gelak aku taip ni hahaha..Cal0 bette. Assalamualaikum.

17 Februari 2011

Alam mistik:1

hiasan dari google
Rasanya tak penah lagi aku buat entry2 pasal alam mistik nie cuma kali ni aku gatal nak taip nk share sket2 pengalaman aku yg penah terjadi depan mata aku sendiri..

  Ada satu hari tu aku penah follow geng perubatan tradisional ni merawat orang kena gangguan jin di utara tanahair. Si suami pesakit pnh cakap kdg2 bila mlm bini dia selalu mengigau kdg2 cakap bahasa tamil, cina, jawa dan lain2 lagi. Si isteri dia ni boleh melihat makhluk halus. Penah satu masa dulu dia juga boleh merawat org kena gangguan jin. Akibat terlalu kerap si suami ni melihat sendiri si isterinya buat perkara2 pelik so dia dpt agak mungkin ni bukan sakit biasa ataupun sakit mental. Bila keadaan biasa dia normal jer takde pun buat merapu2. 

  Setibanya crew perubatan ni dgn aku, terasa seperti ada dua angin lintas didepan muka kami, panas dan sejuk selain rumah dia yg agak muram tatkala malam menjelma..hehe.. kami berempat dan masing2 ada tugasan sendiri. Sampai saja depan rumah pesakit, leader kami trus duduk di perkarangan laman umah sambil menghisap rokok sebatang dua sambil mengkaji keadaan sekeliling. Aku dengan tidak sengaja terlihat ada objek hitam berlalu dgn pantas di kiri rumah memandangkan tepi rumahnya ditanam dgn pokok2 cili dan pisang. Kami buat dekk jer maybe dia dah datang bak kata membe aku yg sorang ni. Selesai 'scan' kawasan luar kami masuk dalam dan bermulalah temuramah antara perawat dan pesakit. Dalam berbual2 tu tiba2 pesakit meracau dgn bahasa2 pelik sambil memegang lehernya. Tindakan pertama dilakukan dgn serta merta oleh seorang dari crew perubatan tu. Agak malang kerana tak berkesan. Disusuli dgn tindakan2 dari crew lain bergabung melawan rasukan tersebut. Pesakit kelihatan seperti tidak boleh bernafas dan ada benda yg menyekat kerongkongnya. Hampir setengah jam berlawan namun usaha masih buntu. Kami harus ke lokasi berikutnya kerana ada tempat lain harus dituju, kes yg terjadi kepada adik kpd salah seorang perawat sendiri di Yan Kedah. Kerana waktu dah jauh malam, maka terpaksalah kami membahagikan kpd dua kumpulan..Aku terpaksa bertiga ke rumah seterusnya kerana faktor waktu..kami bergerak ke lokasi berikutnya..sambil memikirkan berjayakah crew yg kami tinggalkan mengatasi masalah tersebut..sampai2 disana Alhamdulillah masalah diatasi dgn mudah berkat dari yg Esa.

  Keesokan harinya kami bertiga berjumpa dgn crew yg merawat pesakit kerasukan. Mereka mengatakan masalah dapat diatasi . Cuma kaedah yg mereka gunakan pada awalnya itu tidak serasi dengan pesakit. Kini kedua2 pesakit berjaya disembuhkan. Tahniah kpd mereka, syukur kepada Allah..Wallahualam..

14 Februari 2011

Valentine vs Maulidurrasul versi sarawak

Assalamualaikum


Hari ni aku nk wat post bahase lain plak, bosan la cakap melayu biase jer..Bahasa melayu sarawak okey, are you ready??

Ok lah sbnrnya mek sikda idea pa mok dipolah dlm blog towk, hanya sekadar apa yg dh ditangga kamek dalam dunia seharian. Nyalah hari towk ramei padah hari org bercinta nak? hari valentine, dh lelah meh padah kt sidak yg slalu smbut hari angol ya lagik paloi wakakaka. Ngegeh mok sambut pahal la eh, padahal ya adalah hari smbutan org kristian jak, bia lah sidakya smbut, ktk org sikboh smbut mun ktk org islam, bgus lagi ktk org smbut maulidurrasul, kenangkan jasa2 Nabi Muhammad s.a.w dlm mmperjuangkan islam, apa juak mok dipolah nangga dolok kitak org apa, melayu kah, islam kah atau apa2 yg lain. 

  Dalam beronline2 tek, kmk ada nangga gamba yg bagus utk kaum pmpuan towk. Sikboh merik gangguan seksual pada kmk org llaki. Ya lah, sblm2 towk semua pmpuan padah kmk org laki slalu molah gguan seksual kt sidak padahal ktk org lah yg tidak putus2 merik gguan seksual dengan sengaja lagi terang- terangan nk?? camni tok? ktk org sik apat mok elak lagi, makei jeans ketat, kasi org lain tangga burit tangga susu semua ktk org blanja oiii org pempuan. Bukan mok blame apa lah, tapi nyata dah nk? Kalau ktk org sndirik polah camya   camni nk mngurangkan jenayah seksual? Makin meriah lah camya. Hurmm mesti dr kalangan org pempuan sik suka apa yang di taip dlm entry towk. Apa2lah, kmk mok nsehat sikboh lah makei seksi2 indah camya, kelak dosa di akhirat sinun sik apat mok ditebus lagik..Mun makei tudung pun tapi yg lain ketat timbul2 serupa sik boh makei jak..sama eh. Dah lah mata berat gilak tok eh. Sory mun ayat atau bhsa kamek towk sedikit kasar atau menyinggung perasaan kaum hawa. Sory juak mun kmk klaka bhsa sarawak berterabur sbb mek masih blaja ekekeke.... thanks 4 reading.
KREDIT TO IDA NADIA @FB

Hahaha sorylah pada sape2 yang tak brape paham tu wat2 paham sudahhh ekekekeke...nnt tanya kawan2 korang yg asal dari sarawak yer...

11 Februari 2011

1.1.11? 11.1.11? 1.11.11? Korang tengok tarikh ni betol-betol, korang pasti terkena!

Gambo rembat kat google, hiasan jer.

Assalamualaikum, ko tengok ape tu? banyak no 1 kan? Aku just nak kongsi kat korang ape yang pelik tapi benar yang memang korang takleh lari dari kenyataan. Semua tu tarikh semata-mata jgn nak pikir bebukan ler. Cube korang terai test choba campurkan dua digit terakhir kelahiran korang dengan umur korang tahun ni musti jawapannyer 111. Betol tak cayer choba lah..Contohnya umur korang 23 tahun ni tak kira la belum sampai tarikh lahir janji umur tahun ni, pastu campur kan dua digit terakhir tahun D.O.B korang iaitu yg berkenaan tadi 1988

   So 23(umur tahun nie)+88(dua digit terakhir tahun lahir anda)=111 betol tak?? Benda ni aku pon tak tau ape pasal, keajaiban yang Esa, aku nk terangkan tak pandai, so pandai-pandai ler pikir sendiri yer......selamat menchuba..


Oh yer ,idea ni aku amek dari membe fesbuk aku...Just utk perkongsian yer.

05 Februari 2011

Kejuruteraan TUDM

Nak citer la bab kapal TUDM hal penerbangan ni sebab aku tgk skuadron jiran aku dok hantar 3 biji Charlie C-130 utk selamatkan rakyat kita kat sana. Selama ni setiap kali aku outstation aku mesti naik kapal ni tapi tahukah anda semua kapal Tudm ni kami sendiri yang selenggara, but some a/craft ada gak yang swasta ambik. Ramai yg tak tahu kepakaran juruteknik2 Tudm ni melebihi dari juruteknik kapal terbang kat luar sana. Tapi tak tau lah pulak sbb ni aku review dari mereka yg tak percaya bidang tugas kami ni terlebih spect. Contohnya mereka dari department Airasia or Mas. Engineer does what they should, and technician done what engineer said. For the Airforces although he just a beginner technician or just a mechanic but sometimes should take place as an engineer lorh. Bergantung pada keadaaan lah. Incarge takde anak buah pon boleh. So kat situ dgn tak sengaja dia dh terjadi engineer secara tak sengajer. Untung kan? kadang2 tak faham dgn kerja kami, juruteknik ke jurutera sbb jarang sgt pilot jumpe engineer klu ada masalah, biasanyer jmpe tradesman terus lagi senang. Walau sijil2 kami tak setaraf MIAT ke or ape yg high class sgt tu tapi insyAllah no hal punyer hahaha. We'll take it with breathing.
C-130

Kapal airforce ni tak la best sgt sebenarnya yelah mksud aku kapal kargo la katakan, so dalam tu biase je tak slesa mana pun. Nama pun kapal perang hehehe. Kelebihan a/craft yg ada enjin kipas-kipas ni boleh bawak kargo berat2, bleh short takeoff, short landing. Tak laju maner tapi sgt reliable utk landing kt mane2 tak kire pasir ke, salji ke, padang bola ke tapi tak leh la kat pdg bola tak ckup panjang. Dalam tu gak bleh tukar2 roll, nk jadi vip boleh, parajump boleh, nk tabur benih awan boleh nk angkut kete kebal pon boleh, nak jadi stesen minyak kat udara pon boleh dowh. Haku ckp ni utk kapal beso la C-130 tu. Kalau CN235 ada dua tasking tak bole buat. AAR(air to air refuelling) sbb takde probe dgn pembenihan awan sebab tak pnh plak aku tgk, yang len tu hayun semacam. C-130 buatan Lockheed U.S, CN235 buatan Casa subcon kat indon. Ada paham? 2015 dijangka lah Tudm akan dapat pesawat kargo baru nama dia Airbus A400PTM. Power giler tu tgk blade lah hahaha..Besar, laju dan canggih. Tapi masa tu maybe aku dh retire. Nak tukar kerjaya plak la, mane tau ada rezki aku kat Abu Dhabi ke or kat Dubai. Cita-cita aku gak tu. Konon lah..tak pun kje kat hub Mas or Air asia pun dah cukup baik derr.

Rasanya cukup la takat tu tuk korang tau sket2..nk bebel panjang2 tak pandai.. Assalamualaikum.



Thanks 4 reading- me
Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)