24 Januari 2010

LEGION- satu lagi citer sesat yang bakal/ keluar di pawagam


**Assalamualaikum w.b.t Bismillahirrahmanirrahim**

Dalam pukul 1.30 ptg td ntah macan mane aku terpicit remote tv yg mmg aku tak suka nak tgk kecuali berita, itu pun tgk keadaan jugak. Ada satu 'The making of  "Legion" citer mengenai malaikat diturunkan ke bumi untuk memusnahkan manusia kerana tuhan dah hilang kepercayaan kat umat manusia, pengarah die cakap la. Memula aku tgk aku perasan ada satu nama bar tu ditulis 'Paradise Fall' ape maksud die???? syurga jatuh? kejatuhan syurga? atau ape-ape je? Tapi pernah tak korang dengar "The Fallen Angel" ??
Ok kat sini mungkin dah ade yang pening, kalau kita umat islam mesti tahu pasal Dajjal atau Al-Masih Al-Dajjal? Tapi dalam bahasa inggris juga disebut sebagai  "The Fallen Angel" atau "The Antichrist". Jadi kat sini kita dah tahu akan maksud terselindung disebalik papan tanda bar itu "Paradise Fall" ataupun sengaja di moderate supaya kita tak perasan. Lihat watak utama manusia berkepak ala-ala burung...Kalau kepala burung???

Kumpulan malaikat yg turun ke bumi untuk memusnahkan manusia adalah terlalu ramai tapi.....boleh dibunuh, kat sini dah nampak satu pemesongan akidah secara terang-terangan, kata malaikat tapi kenapa pulak manusia boleh bunuh dia??? Cuba anda fikir sejenak kalau la anda membawa anak-anak anda ke pawagam untuk menonton filem ini bagaimana tanggapan mereka? Adakah dia tak caya dgn aksi itu? Kanak-kanak mempunyai fikiran fantasi yang tinggi dan dengan mudah mempercayai dari apa yang mereka lihat dan fahami contohnya melalui cerita ini. Jangan kata kanak-kanak, anda mungkin secara tidak sengaja terpengaruh dengan unsur-unsur didalam filem ini melalui proses "Mind Control" ataupun halusinasi yang terjadi dibwah sedar anda. Semua ini bergantung pada iman dan pengetahuan anda.

Menurut pengarah filem itu, walaupun malaikat-malaikat yg ditugaskan oleh tuhan la kononnya menjalankan tugas dengan membunuh semua umat manusia tetapi ketua malaikat masih berpihak kepada manusia untuk menyelamatkan seluruh penduduk bumi. Ermmm...ape pendapat anda, cuba fikir sebentar...

Satu lagi auta bukan fakta yang sengaja dibuat dengan alasan ini cuma sebuah filem, tetapi spt yang saya ckp diatas tadi 'mereka' dengan sedaya upaya cuba menyesatkan kita dengan berbagai-bagai teknik. Bukankah 'ketua malaikat' itu wataknya hampir sama seperti 'Nabi Isa a.s ataupun Imam Mahdi'?? Apa yang mereka buat ni?? Mereka dah putar belitkan keseluruhan kefahaman kita dengan filem ini!! Lepas tu malaikat bunuh malaikat lagi la merepek totally tahyul dan tiada faedahnya kita menonton filem itu. Cuba lihat gambar diatas, ada cahaya ataupun mungkin matahari sebagai simbolik kepada "The Sun Of God" ataupun tuhan "Ra" ataupun "Annu". Nyatanya disini satu lagi simbolik-simbolik sesat ataupun "Freemasonry". Betul ke tidak tiada faedah? Kalau bagi anda ada faedah menonton filem ini saya tak tahu nak cakap ape lagi, yela mungkin sekadar hiburan semata-mata tetapi pastikan anda dah baca entry ini sebelum minda bawah sedar anda terpengaruh ampuh oleh filem ini.

Rasa kecewa kenapa filem sedemikian dibuat atau akan ditayangkan di negara kita Malaysia, terima kasih buat siaran NTV7 kerana menyiarkan the making of Legion ini. Harap maaf sekiranya entry ini menyentuh sesetengah pihak. Kembali kepada jalan yang benar, jihad Fi-Sabilillah Allahuakbar!!!

**SEKIAN TERIMA KASIH**

P/S: SAYA MENGALU-ALUKAN KOMEN ANDA INSYALLAH SAYA BALAS.

21 Januari 2010

DUIT KITA ADA UNSUR MASONIC???

Adakah ini hanya kebetulan ataupun memang sengaja dibuat begini?
mase tgh keje tadi aku terperasan pulak simbol ni kat blog2 yg dah aku bace, mungkin ada persamaan ataupun sengaja pihak yg membuat duit kita ni nk memasukkan unsur2 masonic??

cuba perhatikan persamaan checkered floor yang biasanya digunakan dalam upacara ritual freemason dan pada duit ini.

Gambar ini adalah lodge freemason

dan juga cuba lihat gambar ini


Adakah anda tahu binatang apakah ini? dan juga simbol bulan dan matahari/ siang dan malam ataupun trans dimensi??


pharaoh hound(binatang kesayangan firaun)
anda boleh lihat tugu2 binatang ini di Mesir.


tgk je kat atas tiang tu nampak tak?


pada sesiapa ada pendapat mengenai isu duit kita ni sila lah kemukakan di komen, manalah tahu kamu ada wat kajian ke ataupun ape2..tQ....





19 Januari 2010

Pagi Ini Ku MerdeKa!!

Hari yg penuh gilang gemilang bagi gua,
Lu org tau pasal ape??
Sebab wa dh ubah cara wa berfikir.
mungkin korang tak paham nie..
takpe lah try korang pegi kat thepiratebay..
pastu search 'The Secret'
then download ar apelagi..
fahamkan betul2..
tapi pastikan yg korang download tu btl..
first view die org pompuan bawak beg..
just nk kongsi dgn korang satu benda baik je..
moga anda maju setapak kehadapan..

**selamat mencuba**



16 Januari 2010

Cinta Bengong-novel (karya Al-Faizal Al-Attas)


Korang dengar dan layan lagu ni pastu bace post aku okey....


Nak citer sket kenangan mase gua tgh hot bercinta dulu..

korang ingat cinta itu bute ke?
aku rasa tak kot, 
hehe manis betul kenangan dulu-dulu kan?
nak2 1st luv..
jujur tu perkara paling penting dalam perhubungan,
tapi kalau setakat separuh jalan je ape kejadahnyer,
so dulu adela minah ni aku syok kat die, 
lama gak la kawan,
plan2 kununnyer nk jadikan bini la..
tapi haprak nasi dah jadi ketupat..
membe gua rembat sial..
mamat tu kaya la pulak,
alim sket dari aku kira budak mesjid la,
tah camne lps lama aku tinggal die pasal keje tup tap dgr berita mmbe gua kasi angkut itu olang, 
haiyaak..
tup tap2 lagi tebibe nak kawen,
bagus la aku cakap,
dari korang beromen tak kira tempat baik korang nikah je siol,
tapi....
tah camne mase minah tu dh dekat sangat nk kawen tetibe merayu2 kat aku nk balik kat aku...
hati aku cakap nk kena tampo budak nie..dah dkt 5 tahun blah tetibe nanges2 nak kat aku..
musti ade benda tak kena nie..
'buduh la ko, buduh la ko'
aku nyumpah gitu jek..
pastu aku jadi penceramah bebas mcm dr luv la konon,
tah mane die dapat no tipon aku gampang tol..
tapi kesian punya pasal aku ceramah la die baik2..ceh!!
hampir2 minah tu nk lari dari umah..
nk mampos ke agaknyer..
last2 die kawen..


**iklan**


lpas kawen tah cane die dapt anak,
bagus la ovum ngan sperm dorang bergabong hak3...
then beranak la die hihihi..
pastu cari aku balik..cakap tak bahgie la ape la mcm2 masalah suami die..
dah ar fedup plak aku tak habis2 nk menyusahkan aku..
pastu aku tukor numbol tipon
lantak la masalah ko bukan masalah aku..
bangang betol..
habis dahhh...

tenkiu...
(citer ni aku shortcutkan dari 7 tahun ke satu post0, paham2 la ok)






Note: bila jiwa kacau merapu la aku jadinye hahaha..





 


14 Januari 2010

PESAWAT PEJUANG-BHG 1





   Dek kerana kebosanan hari ni aku nak cerita sket pasal tempat keje aku dulu yg bagi aku sangat mencabar kredibiliti sbg seorang mekanik pesawat, masa tu aku masih tahap mekanik lagi dan baru berjinak2 keje dgn pesawat pejuang buat pertama kalinya dlm hidup aku. First view aku masa posting lepas kursus perantis mekanik TUDM aku rasa mcm tak layak nk operate teknologi camni. Tp dh kerana tugas aku kuatkan semangat juga.


Aku rasa bertuah kerana walaupun aku ni belaja tak la tinggi mane mcm korang ada diploma, ijazah dll. tp aku bersyukur dpt pekerjaan yg halal dan didalam satu organisasi yg mantap. Masa mula-mula ditugaskan ke 6skn aku diajar erti hormat, itu adalah pokok kpd semangat kerjasama yg plg penting dlm satu organisasi. Selain latihan yg agak keras kerana bekerja dgn sesuatu yg mempunyai bahan letupan adalah sangat bahaya. Jadi ilmu pengetahuan sgt penting dalam menjamin keselamatan. 


   Untuk pengetahuan korang, ini la lambang skuadron aku, 6skn berpangkalan di kuantan. Check ABC, marshalling, launching tu jadi makanan harian aku, kalau tak buat benda tu sume kira tak mcm kerja la. Pagi dh tentu open check A, topup hydraulik, oil, oksigen, nitrogen tu dah memang wajib tiap-tiap hari. Itu kerja biase buat semua tradesman. Aku sebagai Engineman kompom terlibat dengan segala servicing yg berkaitan dengan enjin. Kadang2 elektrikal pun kami buat jugak bergantung pada keadaan. Kami bekerja secara syif, 24hr on 24hr off, so masa on tu memang perit sket ar tapi lama-kelamaan biase je benda tu. Yang paling tak tahan pulak bila ORI (ordinance readiness inspection) memang kelam kabut dibuatnyer hehehe. ORI ni aku takleh nk cerita banyak kat sini. Rahsia kerajaan, sory yek!! Tapi bila ada operasi lagi la kusut, bayangkan la tetibe kena siap dlm setengah jam nk packing baju pastu terbang ke Labuan dan  sebagainyer ikut kehendak operasi.


Hehehe korang tengok gigi aku ker?? benda yg putih tu korang jgn salah sangka pulak, tu bukan bom tapi tu kira holder die la sebab tu bole letak kat situ kalau life bomb takde masa nk letak camtu je nak mampos!! Memang bahaya, bom sebesar cuma peha korang dan panjang cuma dua jengkal cukup nak robohkan rumah dua tingkat korang, kalau tak caya pi lah duduk kat Palestin. Bukan setakat bom je yg bahaya tapi masuk kokpit pesawat fighter pun dah bahaya. Pernah jadi kes kat Butterworth dulu kerana over konfiden, sorang LAC maut dan dua lagi cedera parah(pelatih) sampai masuk ICU. Berpunca dari ejection seat yang tersilap 'operate'. Maksud aku ni bangang tapi nak tunjuk terer  kat budak baru. So sebab tu la 'Safety First' hehehe. Ingat pesan aku ni kawan2. 


Ok lah korang mesti nak tengok bom yg betul2 kan? Gambar kat bawah ni aku rahsiakan namanya tapi memang powerful, even runaway pun boleh bersepai kalau di bom dgn senjata ni. Cukupla dengan impak2 yg dapat aku bagi kat korang utk bayangkan. Tapi aku harap korang jgn la rembat gambar nie, mls nk letak watermark.


sekitar tahun 2004 





**Bersambung pada post seterusnya**


NOTE:buat kawan-kawan, sory la sebab bahasa bercampur aduk, aku tak bise guna b.melayu masa keje.




FOM Ads

12 Januari 2010

::FLIGHT TEST:: a maiden flight to made by::



  Yesterday a pilot ask for flight test on 06 a/c(aircraft) due to verbal and recurring snag. After more than 10 times rigging on port engine the snag still persist and need to be checked on flight. Last night me and other technician do an adjustment on flight power control and calibrated worthly before next flight.
 Early in the morning we do check the a/c properly and fuel up the a/c to the required quantity. The sortie scheduled at 1000h but delayed to 1100h GMT +8.00 because of technical problem. When the a/c is ready the pilot start up the engine and to be monitored by trade concern. Two engineman, instrument and avionic which is monitored by one person. Both engine light up and chocked out and ready for taxiing. The a/c positioned on Kuching international Airport NORP and do crosswind takeoff. After a few minutes we fly off to the safe area which is save to make  an engine perfomance test. At altitude over 1000ft,  the first test is by electrical power check and fuel distribution. All check is satisfactory good and no need  for any preservation. We proceed to next check, power take-off and short landing. All test is success and no unbalance thrust or loose power.


  After half an hour, the pilot select the autopilot system on and all the pitch,yaw, climb and descend operated in good condition. During the autopilot mode, the altitude selector adjusted to 8000ft and the a/c climb at that altitude. The major test is to be checked at this altitude where the engine shut off or airborne relight to be done. Both engine successfully relighted and no problem occured.
  After completing all the test the pilot climb to 18,000ft to check the cabin pressurization and only a few pressure leak which is permissible and fly to the steady state level condition. All the aircrew and technician provided with ransum and we enjoy the meal before completing the task.
The last check is the Vmo or acceleration check. The pilot descend on high rate and climb simultaneously on full power. The reading is good and we go back and land to our place.
  The result reported by the pilot only the ground idle condition is still unbalance but when advancing and on flight there is no problem occured. The a/c now ready for any task regardless by small problem until repaired by manufacturer..


Thanks for reading...sesaje try taip bahase inggris..komen la sket hehehe...tQ.


10 Januari 2010

PERHATIAN BUAT PARA NUFFNANGERS

Kadang-kadang ko tgk kat nuffnang pengunjung ramai, unik pun banyak tapi tgk income sikit je. Apasal erk??
Haaa ni aku nak kongsi sket kepada para nuffnangers sama ada nuffnanger tegar ataupun peng'klik' tegar.

  • kalau nak klik pastikan kesemua web itu keluar sampai habis, then jangan terus tutup, klik la plak tang mane2 control panel yg ada dlm iklan tu menunjukkan yg kite memang berminat dgn iklan tu. Mcm google adsense pun ada pantau kedalaman takat mane costumer klik. Kalu setakat klik tapi screen belum fully loaded dah tutup, baik tak payah!! silap haribulan jadi fraud klik je then tuan empunya blog jadi mangsa.
  • sebenarnya tak payah susah2 nak suruh kengkawan klik iklan kita, kalau penulisan kita menarik dah tentunya pengunjung dgn senang hati mengklik iklan anda.
  • jangan harap la kalau malas update blog nak pengunjung yg ramai so rerajin la update, janji hasil air tangan korang sendiri.
  • paling penting jangan cari pasal klik sendiri ingat dorang tak tau ke!! walau ip berubah-ubah
  • jadilah nuffnangers yg ikhlas nescaya ada keberkatan disitu keh3...
  • post ni untuk peringatan je, pada senior blogger, yg salah tulung dibetulkan erk..saya budak baru belajar.
Kat sini aku nak meng'TAGGED' kan beberapa blog-blog yang aku rasa best dan buat aku tak boring, tanda terima kasih aku kat korang yg juga ada yg tag aku kat blog dorang berupa percuma backlink hehe.

  1. Hana taktik  eh Hana tantik lorr..ngee~
  2. Org muo 
  3. Wak Jaman 
  4. Efairy 
 Sesape nak kena tagged gak kat sini rerajin la jenjalan blog aku okeh...
A bunch of Thanks to you all..

Sejenak Ku Termenung

Kehidupan penuh pengertian
Pengorbanan dan perjuangan
Tetap didalam hati sanubariku
Dengarlah wahai teman
Pintu itu senantiasa terbuka luas
Bawalah dirimu
Jalan sebenar disini
Saat kini
Kita rempuhi bersama
Demi menegakkan yang satu
Tangiskan dirimu 
Lihatlah dalam dirimu
Zarah yang dibekalkan tuhan
Untuk kita merenung
Jauh di ufuk tiada penghujung
Tiada yg penting
Selain imanmu wahai sahabat
Ku bersyukur
Kerana ujianmu wahai Allah
Buatku mengerti erti hidup ini
Jalan yang harus ku pilih
Dikau tunjukkan
Walau itu menjadi keagunganmu
ku bersyukur
Lahir bersama agama yang suci ini
Sesuci buih dilautan
Hanyut bersama takdirmu yang Esa.
Alhamdulillah


FOM Ads

09 Januari 2010

..::AKU TIADA IDEA::..



Sebenarnya aku tak ada idea ni ...
Kadang-kadang memang fitrah manusia camni kot..
Jauh aku renung kehadapan..
Ape jadi kat aku 20 tahun lagi...
Semua harus aku plan sekarang jugak..
Nak tak nak kena lalui gak suma tu..
Lahir..
Bayi..
Budak...
Remaja...
Dewasa...
Then kawen..
Ada anak..
Ada keluarga sendiri..
Pastu tua..
Akhirnya mati..






Tapi dalam tempoh kita hidup nie agaknya berapa masalah yang kita dah lalui?
Memang tak terkira banyaknya la kan..
Dulu lain, sekarang lain..
tapi yg aku perasan aku tetap aku..tak berubah sama sekalipun..
Tak caya tanya diri korang sendiri..
Mesti ada ..
Mesti ada perangai korang yg tak berubah sejak kecik..
contoh??
Korang ada contoh korang sendiri..
Aku aku engkau engkau..
Ada yang tak paham nih...
Ape-ape jelah..
Yang penting aku tak suka tengok TV dari kecik..
Dah itu aku nk wat camne..
Hahaha apela merepek nih..
Aku nak gi Dubai la..
Tukar sket rentak hidup aku..
ok tak?
hmmmm....
InsyAllah...
Allah tu maha adil lagi maha mengasihani..
Tapi kalau sape-sape pun tak berusaha camne die nak kesian..
Tapi tu kuasa Dia..
Syukurnya aku dilahirkan siap pakej masuk Islam..
Alhamdulillah..
Korang pun Alhamdulillah gak la wehh..
Ishh merepek je...
Dah la kawan2..
Chow..
Dah pagi nie..
Assalamualaikum...





FOM Ads

07 Januari 2010

Apasal la mcm nie?=+-*&^%$#@ 10 perkara

  1. Boleh tak kalau takde parti DAP ke MIC ke UMNO ke BN ke PAS ke KEADILAN ke atau semua parti politik?
  2. Boleh tak kalau takde isu agama, takyah sebuk nak pakai penggunaan 'Allah' kat agama lain?
  3. Bole tak kalau semua melayu je yg pegang jawatan kat malaysia ni, melayu je yg pakai kereta besar, umah besar?
  4. Boleh tak kalau semua pemimpin jujur tahap lurus bendul tak makan duit 'tepi'?
  5. Boleh tak kalau kat berita tu takde langsung kes buang anak ke bunuh ke rogol ke rompak ke?
  6. Boleh tak kalau semua org yg ada kat malaysia ni tak hisap dadah?
  7. Boleh tak kalau semua pompuan tutup aurat?
  8. Boleh tak kalau kat malaysia ni takde pendatang asing?
  9. Boleh tak kalau malaysia ni keras kepala macam singapore?
  10. Boleh tak kalau mat rempit bawak motor tak kacau orang?


06 Januari 2010

Rahsia Gunung Jerai- unexplored!!

Pagi tu aku,pak long dan arwah wak pegi minum sama. Tah camne sembang punya sembang masuk bab tarik barang. Tapi kami tak harap la cuma mane la tau kot2 tuah kitorang ni buleh dpt keris ke ape ke. So cadangan demi cadangan tempat mane yg kitorang nak pegi akhirnya dpt gak jawapan. Atas kata putus kitorang gunung jerai jadi sasaran. Planning dan collection seminggu awal dah di 'settle' kan. Ahli kelab cuma beberapa org saje yg nk ikut. Chif dari penang pun dh kontek. Die antara mantan program selain pak long. Total yg nk pegi mase tu dpt la dua kete.
Awal pagi sabtu tu sume dh berkumpul di blok aku dan ready utk teruskan perjalanan ke gunung jerai. Lebih kurang sejam lebih kitorang gerak dari alor setar dan sampai di kaki gunung jerai pada jam 10 pagi. Van yg ditempah pun sampai pada waktu yg sama. Sume brg2 kitorang pastikan cukup dan siap dimasukkan. Tanpa lengah lagi van pun mulakan pendakian yg memakan masa lebih kurang hampir dua jam. Sampai je khemah pun dipasang siap dgn belerang sebagai pelindung dari serangga berbisa. Kawasan tu agak suram sbb mungkin resort yg agak tak terurus dan tiada penghuni. Selesai solat zuhur kami tido jap sbb ptg tu kami nak mendaki ke puncak jalan kaki. Tujuan sebenar bukan la nk naik ke puncak tapi nak cari telaga tok syeikh. Ramai yg cakap tempat tu keramat. Ada sesetengah perubatan tradisional dilakukan kat situ. Kami pun mulakan pendakian melalui jalan turap yg lebih kurang 30 deg curam. Cuace plak hujan tapi kami nekad nk teruskan jugak. Mase naik tu kami tak jumpa pon telaga tok syeikh sampai la puncak. Ada resort tgh buat kat situ mmg cantik. Sempat la layan sebatang dua rokok kat situ pastu kami pun turun. Dlm perjalanan tu la kami ternampak simpang ke telaga tok syeikh. Ragu2 nak masuk jalan tu sebab curam dan gelap dek rimbun pokok. Alang2 dh sampai takkan kami nk kensel so truskan jugak masuk ke area telaga tu. Ada 2 buah kereta parking dekat dgn area telaga tu. Dorang tgh sembahyang mungkin solat sunat agaknye. Masuk kawasan tu tak bole pakai kasut atau selipar. Mestila berkaki ayam berjalan sampai la ke telaga tu. Selesai saja pengunjung tadi balik kami pun masuk la kedalam pondok dimana dalam tu ada mata air yg mengalir laju. Pelik sebab tempat tu di kawasan yang agak tinggi tapi air mata air tu ckup sejuk dan mengalir laju. Leader kami ckp minum dan berdoa. kami pun buat la mane yg baik. Jam pun dh hampil pukul 5 ptg tapi nmpaknya mendung tebal menggelapkan tempat tu. Hujan makin lebat turun dan kami pun tersepit kat telaga tok syeikh tu. Semasa kami tgh mandi dan layan kedinginan air tu ada satu family dtg satu kereta. peh hujan2 pun dorang dtg gak..dalam hati aku kata mungkin tempat ni ada sesuatu yg bagus. Sementara nk tunggu hujan benti kami solat asar dulu takut tak sempat nk sampai tmpt khemah kami. Lebih kurang setengah jam hujan reda cuma gerimis je. Kami pun turun pelan2, jalan licin momentum pun tinggi. dekat magrib jugak kami sampai kat area khemah. Mandi2 pastu solat jemaah. Lps solat leader bagi penerangan sikit pasal gunung jerai. Kat sini sebenarnye dulu ada satu kuil atau candi yg besar kat atas gunung jerai. Info ni kitorang dapat dari org2 lama yg duduk didaerah ni. Askar2 yg keje kat pencawang kat puncak gunung jerai ni pun cakap bila lepas hujan putik2 candi tu akan nampak sebab tanah mendap bila lps hujan. Diorang suruh kami pijak kalau2 terjumpa batu2 bersegi atau putik candi yg hampir serupa dgn putik bunga teratai. Senang crita korang bayangkan kalau kuil buddha siam tu tenggelam dalam tanah pastu kena hujan. Mesti tanah tu turun dan menampakkan sedikit sebanyak bentuk kuil tu kan??. Korang tau tak setahun sekali sami dari India akan turun ke malaysia dan naik ke gunung jerai utk cari kuil diorang. Info ni dari renjer Gunung jerai dan orang2 lama daerah ni. So kalau la sami tu jumpa, persatuan buddha malaysia akan tuntut tempat tu sebagai tempat suci dorang. Ada yg mengatakan kuil yg berada di atas gunung jerai tu adalah terbesar sekali di malaysia dan juga tempat paling keramat dorang. Hasil maklumat penduduk, askar dan juga petugas di gunung jerai tu nyatalah berita tu benar. Ini sebenarnya tujuan aku tulis blog post ni!
Ok habis bab tu aku nk cerita pulak aktiviti mlm kitorang kat atas gunung jerai tu. Pak long, arwah wak, zaidi dan beberapa org lagi sebenarnya adalah antara paranormal yg selalu mengubat orang area jitra kedah. Walau tak famous tapi banyak projek dh settle Alhamdulillah. Antaranya ialah instructor kami sendiri. Mlm tu dijalankan sesi 'test power' bagi ahli2 baru dan juga lama. Sebelum projek tu jalan suasana tempat camp kami tu mcm biase sunyi sepi takde ribut takde angen cuma bulan mengambang dan bintang yg sentiasa berkelip2. 'pagar' dah dibuat di perimeter kami dan tanpa lengah masing2 mengasah ilmu masing2 yg dilakukan serentak bagi mendapatkan full power bagi mlm tu. Leader cuma duduk dlm khemah pantau keadaan kot2 kalau ada benda lain yg dtg senang nk monitor. Selesai topup power aktiviti pertama sparring antara kami. Itu utk uji ketepatan dan pergerakan. Habis sume tu projek pun start, kali ini nk cuba settlekan satu masalah dari keluarga 'M'. Kes ni agak rumit pasal territory musuh yg besar dan juga 'askar' dorang diimport dari thailand (paham2 sudah) Seorang dari kami masuk ke pandangan ketiga utk memantau pergerakan dan sorang lagi Yan yg ada 'tv' yg besar dan clear monitor hampir keseluruhan projek. Tembakan bertubi-tubi dari ahli lain tanpa mengenal menyerah. Tiba2 angin kuat dan sejuk terpa muka kami, suasana jadi gelap pasal lampu sume padam, angin kuat serupa ribut. cuma torch light je kat tangan. Projek diteruskan, Suasana yg sememangnya hanya kami sahaja yg berada kat situ dikelilingi pokok2 besar dan jauh dari orang lain. Suasana jadi panik jap, kami hampir loose control dan leader pun bangun. Masa yg sama ada satu lembaga seakan asap berbentuk makhluk berlegar2 di sekeliling kami. Cukup dgn mata dan mulut yg mengerikan. Leader tanpa buang masa membaling sesuatu sambil kami buat ape yg telah diajarkan. Syukur byg tu lenyap dan angin pun berhenti, suasan jadi tenang semula. Selesai saja projek tu suma ahli ambik tempat masing2 jarak dalam 3meter dan teruskan berzikir..
Waktu dah pukul 4 pagi. Masing2 mengantuk dan trus tido. Masa tu cuma aku sorang tak tido, aku nampak bayang2 jasad berjalan. Aku tak pasti apakah itu, kaki agak besar tak serupa manusia. Aku hiraukan dan terus tido. Dh tau setan tu nk watpe layan. Tido lagi sedap.
Pagi tu chif kejutkan kitorang 'weh bangun!' aku tgk jam dh pukul 9 pagi. Sempat buat sarapan ringan jap dan packing terus brg2 siap utk balik. Dalam perjalan turun ke bawah tu pak cik drebar sempat crita kisah yg penah jadi satu masa dulu kat gunung jerai tu. Dorang panggil 'orang hutan', tinggi bangunan 3 tingkat, berbulu tebal tapi takde kepala. Sume yg duduk kat resort masa tu sume nampak termasuk la cina, india, melayu. Punya la bersyukur kami tak jumpa makhluk tu mlm tadi. Ape2 pon tima kasih sbb sudi baca post aku ni, sori la aku taip cincai2 je.

nota: kandungan dlm crita ni dh diubah suai mengikut kesesuaian.

04 Januari 2010

GUITAR SHOP ZOOM IN- Kuching Sarawak

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terlebih dahulu saya minta maaf banyak-banyak kerana tidak dapat update blog ini kerana masalah kerja. Blog post kali ini saya nak kongsikan beberapa kedai muzik yang menjual peralatan muzik di sekitar bandar Kuching. Bagi penggemar atau pemain muzik amnya pasti akan mencari kedai-kedai tersebut sebagai tempat untuk mencari bahan bacaan atau nota muzik justeru peralatan muzik juga antara peranan penting tarikan pengunjung ke kedai itu.
  Pada hari Khamis lepas saya dan kawan-kawan telah merancang untuk meninjau beberapa kedai muzik yang popular di sekitar bandar kuching. Antara yang dikunjungi ialah Ultimate Music Store dan juga Lee Centre.
  Kunjungan pertama aku ialah ke sebuah kedai yang baru dibuka iaitu Ultimate music Store. Kebanyakan barang-barang yang dijual ialah peralatan muzik untuk Combo band temasuk gitar, gitar bass, drum sebagai basic komponen dan juga barang-barang tambahan seperti drum stick, string, gadjet dll. Hampir keseluruhan barang terdiri dari jenis Stagg iaitu sponsor bagi kedai tersebut.


Harga peralatan dikedai tersebut agak menarik mungkin kerana promosi ataupun harga perkenalan kepada costumer yang baru mengenali jenama Stagg. Kedai itu yang belum siap sepenuhnya kerana saya melihat alat penghawa dingin masih belum dipasang dan juga dekorasi yang dalam pembinaan. Saya agak tertarik kerana rekabentuk gitar dari jenis Stagg ini mempunyai rekabentuk yang mirip-mirip seperti bentuk gitar dari jenis terkenal seperti Gibson, Fender dan juga Ibanez.

Beberapa jenis gitar bass dan juga akustik.
Advance design.

Anda boleh mencari kedai ini seperti alamat tertera:
Ultimate Music (Kuching) Sdn Bhd
Lot89, Section 64,
269, Jalan Datuk Wee Kheng Chiang,
93450 Kuching, Sarawak, Malaysia.
Tel: +6082-428 232
Fax: +6082-429 232


  Selepas menghabiskan masa dalam sejam dikedai tersebut saya telah dibawa oleh kawan saya ke sebuah kedai peralatan muzik terbesar di Kuching iaitu Lee's Centre yang terletak di Wisma Hock Lee.Disini lebih banyak  peralatan dari jenama terkemuka seperti Fender, Ibanez, Gibson, Jackson, Yamaha, Pearl, IITama, Paiste, Crammer dan berbagai-bagai lagi termasuk dari jenis yang kurang popular. Saya tertarik dengan kedai ini kerana banyak peralatan dari jenis yang berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan. Pada masa ini Lee Centre menawarkan potongan harga yang menarik sebagai penutup tahun 2009 sehingga 31 disember. Bilangan gitar yang berada didalam kedai itu sangat la banyak dan berbagai jenis sehinggakan tidak tahu hendak memilih yang mana satu.


Antara Fender Squire dari berbagai spec. dalam gambar (Mr. Ali rock)


Akustik gitar antara pilihan utama pengunjung.



Fender dan Gibson.

  Gibson Les Paul standard 2008 berharga RM15,500!! antara gitar termahal yang berada di Lee's Centre. Apa pandangan anda mengenai gitar ini? Bagi seorang pemain gitar perkara ini biasa bagi Les Paul. Mungkin kerana didatangkan khas dari USA ataupun custom made menyebabkan harganya bersamaan sebuah kereta Proton Wira second hand. Kualiti bunyi juga antara faktor utama yang menyebabkan harga yang tinggi selain permintaan pasaran yang tinggi.









Anda juga boleh mendapatkan pelbagai alatan muzik lain seperti drum, keyboard, speaker dan juga berbagai-bagai lagi.
Anda juga boleh menghubungi Lee's Centre di alamat tertera:

Hock Lee Centre,Jalan Datuk Abang Abdul Rahim, 93450 Kuching, Sarawak (upper Floor)


Itulah sahaja sedikit review mengenai pusat muzik di bandar Kuching untuk dikongsikan kepada anda. Harap maklumat ini berguna kepada anda.
**Sekian**





Related Posts with Thumbnails

Label

ISLAM (37) aku (29) PEDOMAN (12) kenangan (12) aku merepek (7) buka minda (7) KERJAYA (4) LIRIK (4) hidup (4) muzik (4) AIDILFITRI (3) ALAM MISTIK (3) JODOH (3) KEMBARA (3) LAGU (3) Puitis (3) RENUNGAN (3) SARAWAK (3) TUDM (3) sukan (3) 2011 (2) AL QURAN (2) Aircraft (2) FILEM (2) FREEMASON (2) INDONESIA (2) INFORMASI (2) JENAYAH (2) KASIH IBU (2) KEBENARAN (2) KEJURUTERAAN (2) MATI (2) PATRIOTIK (2) PENGHAYATAN (2) PERJUANGAN (2) SEJARAH (2) TAUBAT (2) UCAPAN (2) YAHUDI (2) bisnes internet (2) keje (2) memasak (2) motor (2) resepi (2) sajak malam (2) 100PLUS (1) 2010 (1) 7TRIBE (1) ALAM KUBUR (1) AMY SEARCH (1) ANJING (1) ART OF LIFE (1) ARTIST (1) BAHASA (1) BAIK (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (1) BISNES (1) BRUTAL (1) BURJ DUBAI (1) C-130 (1) CALL (1) CINTA (1) CN235 (1) CRIME (1) DARJAH SATU (1) DRUM (1) DUA LAUTAN (1) DUNIA (1) FACEBOOK (1) GAME (1) GITAR (1) GULA (1) HAIWAN (1) HARGA (1) HOBI GAMBAR TRAVEL (1) IT (1) Indon (1) JAHAT (1) JAMMING (1) JAPAN (1) JIWANG (1) JOHOR (1) KEBENARAN BUKA MINDA (1) KEDAI GITAR (1) KEYBOARD (1) LAMUNAN (1) LANEY (1) MAKANAN (1) MALAYSIA (1) MAULIDURRASUL (1) MEKAH (1) MERAPU (1) MICROGENIUS (1) MIMPI (1) MUSIC (1) Maling (1) NABI MUHAMMAD S.A.W (1) NEGATIF (1) NIPPON (1) PEAVEY (1) PELIK (1) PERMAINAN (1) PERMANDANGAN (1) PESAWAT PEJUANG-BHG 1 (1) POSITIF (1) SAINS (1) SHARING (1) SMS (1) SYAWAL (1) Syair (1) TAGGED (1) TAIPEI 101 (1) TAKWIM (1) TARIKH (1) THE RAFFLES (1) THE TRUTH (1) TIMUR BARAT (1) TRADISI (1) TULISAN (1) VALENTINE (1) VIOLIN (1) VIRUS (1) X-JAPAN (1) XPDC (1) ZINA (1) ZYNGA POKER (1) anak (1) belasah jer (1) bolasepak (1) ekspidisi (1) fakta menarik (1) gadget (1) gaduh (1) handphone (1) jelajah (1) kamera (1) kasih sayang (1) kekeluargaan (1) kuching (1) memori (1) nasihat (1) olympic (1) pakistan (1) pengkebumian (1) politik (1) saudara (1)